MSN Juku was al offline gehaald meteen nadat Plurk de beschuldiging uitte dat Microsoft China zowel code als het gui-ontwerp (grafische user interface) had gestolen. Plurk beweerde dat zo’n 80 procent van de code afkomstig was van hun microbloggingdienst. Qua uiterlijke leken de twee sites ook als twee druppels water op elkaar.

Juku is deze week in bèta gelanceerd voor de Chinese markt. Daar zijn bekende blogdiensten als Twitter en ook Plurk verboden. Microsoft meldt dat Juku is ontwikkeld door een externe partij. De site is direct uit de lucht gehaald in afwachting van het onderzoek, waarvan nu de eerste resultaten binnen zijn.

Excuus en uitleg

In een persbericht zegt Microsoft nu dat er inderdaad gekopieerde code zit in Juku. Het heeft de dienst helemaal opgeschort. Microsoft biedt Plurk zijn excuses en zegt dat het contact op zal nemen met het bedrijf om uit te leggen wat er is gebeurd. Plurk heeft hierop nog niet gereageerd.

Verder zegt Microsoft dat de ontwikkelaar contractbreuk heeft gepleegd met het kopiëren van de code. “Als we iemand van buiten inhuren om te ontwikkelen, dan zetten we klare taal in het contract waaruit blijkt dat die ontwikkelaar werk moet opleveren dat geen inbreuk pleegt op het intellectuele eigendom van anderen."

Respect

"Ons bedrijf respecteert het intellectuele eigendom van anderen en het was nooit onze bedoeling om een site te lanceren waaruit geen respect blijkt voor het werk dat anderen hebben gedaan.”

Bron: Techworld.nl.