Ceo Steve Ballmer heeft antitrustcommissaris Joaquín Almunia persoonlijk de toezegging gedaan dat Microsoft klaar staat om maatregelen door te voeren om EC-antitrustzorgen weg te nemen over browserkeuze voor gebruikers. Almunia heeft dit afgelopen weekend geopenbaard op een economische conferentie in Italië, meldt persbureau Reuters.

Kroes' jarenlange Microsoft-strijd

De opvolger van Eurocommissaris Neelie Kroes, die jarenlang bezig is geweest de Windows-producent aan te pakken voor antitrustgedrag, zegt deze zaak "zeer, zeer serieus te nemen". Ballmer heeft hem verzekerd dat Microsoft onmiddelijk zal voldoen aan de uitslag van het lopende EC-antitrustonderzoek, ongeacht de uitslag daarvan.

In het verleden heeft Microsoft zich veelvuldig verzet tegen opgelegde maatregelen en is het ook in beroep gegaan tegen boetes die de Europese Commissie oplegde voor het geconstateerde monopoliemisbruik. Dat ging om het buitensluiten van concurrentie door het standaard meeleveren van eigen mediaspelersoftware en webbrowser bij het marktdominante Windows.

Browserbuitensluiting door Metro

Sinds juli dit jaar is de antitrustblik van de EC op Microsoft uitgebreid. Naast de bewaking van het browserkeuzescherm in Windows 7 kijkt de Commissie ook naar opvolger Windows 8. De RT-variant van dat aankomende besturingssysteem trekt daarbij vooral de aandacht van de Europese antitrustonderzoekers.

Microsoft heeft in Windows 8 (en RT) namelijk een volledig nieuwe gui (gebruikersinterface) doorgevoerd, waar een aparte variant van zijn browser Internet Explorer 10 op draait. Andere browsers spelen daarin tweede viool. Dit is voor die alternatieve aanbieders - en de vrije browsermarkt - pas echt problematisch op Windows RT.

Api-toegang nieuwe Windows

Die variant van Windows 8 draait alleen op apparaten met energiezuinige ARM-processors, zoals tablets, en staat apps alleen toe in de Metro-interface. De aloude desktop is op RT slechts toegankelijk voor Microsofts eigen applicatiepakket Office, dat standaard wordt meegeleverd op RT. Ook in de Verenigde Staten heeft deze browserbuitensluiting al de antitrustaandacht van de overheid opgewekt.

De EC onderzoekt nu of Microsoft pc-makers verhindert om concurrerende webbrowsers te installeren op Windows 8, dat eind oktober uitkomt voor consumenten en voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's. Diverse bedrijven hebben hierover klachten ingediend bij de antitrusttak van de Commissie. Daarnaast kijkt de EC naar beschuldigingen dat Microsoft de toegang tot api's (application program interfaces) in Windows 8 beperkt voor browsermakers.

Keuzescherm per ongeluk weg

Kort voor de EC-antitrustaandacht voor Windows 8 is de groep van Almunia een onderzoek gestart naar nalatigheid door Microsoft. Het is aan het licht gekomen dat de Windows-leverancier zich niet aan zijn verplichtingen heeft gehouden. Het keuzescherm voor verschillende webbrowser blijkt zo'n anderhalf jaar lang te hebben ontbroken in Windows 7. Daarmee heeft Microsoft zijn antitrustverplichting geschonden om Europese burgers een expliciete browserkeuze te bieden.