Microsofts smartphonebesturingssysteem krijgt komende maand de eerste update. Die is relatief klein en voegt onder meer de functie copy-paste toe. In de tweede helft van dit jaar volgt een tweede, grote update. Die zal ook gratis zijn en niet pas tegen de Kerst uitkomen, zegt Maarten Sonneveld, business group lead voor mobile communications bij Microsoft Nederland.

IE9, multitasking, geen Flash

Hij antwoordt op vragen van Webwereld over die grote update voor Phone 7. Microsoft-topman Any Lees heeft op Mobile World Congres in Barcelona de plannen voor de tweede update bekend gemaakt. Het mobiele platform krijgt daarmee veel nieuwe functies, waaronder Internet Explorer 9 (IE9), hardware-acceleratie en multitasking. Ondersteuning voor Adobe Flash ontbreekt dan nog altijd.

Sonneveld verduidelijkt nu dat de update niet pas uitkomt aan het eind van de tweede helft dit jaar. Wanneer precies is nog onbekend, maar “zeker ruim voor de feestdagen”. Verder zal de tweede update net zoals de aankomende eerste gratis zijn voor alle bestaande gebruikers van Windows Phone 7.

Alle toestellen

Dat omvat ook alle huidige toestellen, bevestigt Sonneveld. “We vinden het belangrijk dat alle huidige gebruikers van de verbeteringen en functionaliteiten in de nieuwe versie gebruik kunnen gaan maken.” Dit in tegenstelling tot de update voor voorganger Windows Mobile 6.5; die was niet beschikbaar voor alle 6.0- en 6.1-toestellen.

Sonneveld vertelt dat Microsoft hierover nu afspraken heeft gemaakt met de fabrikanten. Gebruikers krijgen via hun mobiele verbinding (over the air, OTA) een melding dat de update beschikbaar is. Installatie ervan gebeurt via de pc, net zoals bij iOS voor Apple’s iPhone het geval is.

Zune-software

Gebruikers moeten hun Phone 7-telefoontoestel aansluiten op hun computer om het besturingssysteem te updaten via de Zune-synchronisatiesoftware. Die tool is ook beschikbaar voor Mac OS X, meldt Sonneveld nog. Naast het huidige Windows 7 kunnen ook XP (met service pack 3) en Vista de sync-software draaien.