Het .pst-bestandsformaat van Outlook is al wel door externe partijen te gebruiken, voor bijvoorbeeld uitlezen van de informatie. Daarvoor is dan wel een lokale Outlook-installatie nodig. Microsoft wil die vereiste schrappen en volledige toegang voor zowel client- als serverapplicaties mogelijk maken.

Wanneer?

Daarom is er open documentatie over het bestandsformaat uitgebracht waarin mailclient en agendaprogramma Outlook de mails, het adresboek en de agendagegevens opslaat. Het is echter nog niet bekend wanneer het bedrijf met die informatie komt.

Group manager Paul Lorimer van de Microsoft Office Interoperability-groep blogt dat de documentatie nu nog in een erg vroege fase verkeert. Er is nog veel werk te doen, meldt hij. "We praten direct met ict-experts en geïnteresseerde klanten om feedback te vergaren over de kwaliteit van de technische documentatie, om te verzekeren dat die duidelijk en nuttig is."

"Zodra het compleet is, wordt het uitgebracht onder onze Open Specification Promise." Dat staat iedereen toe om het .pst-bestandsformaat te implementeren op elk platform en met elke applicaties, belooft de Microsoft-manager.

Lezen en schrijven

Hij benadrukt dat er géén licentievergoedingen worden gevraagd en dat er geen sprake is van - al dan niet verborgen - patenten. Ontwikkelaars en gebruikers hoeven niet eens contact met Microsoft op te nemen om aan de slag te kunnen gaan met de .pst-documentatie, blogt hij.

De toegezegde technische documentatie bevat uitleg hoe de diverse data wordt opgeslagen in het Outlook-bestand en biedt instructies hoe andere applicaties daar toegang toe kunnen krijgen. Die toegang is op specifiek folder- en objectniveau binnen het alomvattende .pst-bestand. Dit betreft dan niet alleen het uitlezen van de Outlook-data, wat nodig is voor migratie, maar ook het bewerken van bestaande data en het aanmaken van nieuwe data.

Beveiliging en open source

Het openstellen van het Outlook-bestandsformaat moet ook meer mogelijkheden bieden voor bijvoorbeeld search en data mining. Verder kunnen beveiligingsprogramma’s de data straks beter scannen op kwaadaardige software, zoals attachments in de mail. Het is al wel eens voorgekomen dat securitysoftware het hele .pst-bestand in quarantaine plaatste omdat het daarin malware had gedetecteerd maar die niet eruit kon verwijderen. Ironisch genoeg is dat ook gedaan door Microsofts eigen Live OneCare, dat inmiddels is geschrapt.

Bovendien zal het makkelijker worden voor open source Exchange-alternatieven om samen te werken met Outlook. Die hoeven het Microsoft-eigen mailprotocol MAPI niet meer na te bouwen. Verder kan de Outlook-openheid ook goed zijn voor alternatieve mailclients en agendaprogramma's, zoals Thunderbird, Evolution, Sunbird en Lightning. Die missen soms gebruiksvriendelijke synchronisatiemogelijkheden met mobiele apparaten, zoals smartphones, doordat die alleen Outlook ondersteunen.