Windows-topvrouw Julie Larson-Green heeft op BUILD een korte preview gegeven van een Office-app die is aangepast voor de tegeltjes-interface van Windows 8. Zij toonde in haar openingstoespraak het presentatieprogramma PowerPoint in een aangepaste touch-uitvoering voor de Modern UI (voorheen Metro geheten). De andere applicaties in Office worden ook in een Modern-uitvoering gemaakt, weet Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com te melden.

Werk in uitvoering

Analisten en Microsoft-watchers hebben al voorspeld dat Microsoft zijn Office-melkkoe aanpast voor de nieuwe GUI (graphical user interface) van zijn besturingssysteem. Tot op heden zijn alleen OneNote en Lync flink aangepast voor de nieuwe Metro-GUI (graphical user interface) van Windows 8 (en de ARM-variant Windows RT). De verschillende programma's in Office 2013 zijn wel enigszins aangepast voor betere bediening met vingers of een stylus, maar ze draaien niet in de Metro-GUI zelf.

Drie maanden geleden werd bekend dat ook Office voortaan sneller wordt geüpdatet met nieuwe versies. Dat zijn dan geen kleine updates, maar ook geen supergrote (major) releases. Het kantoorpakket volgt hiermee het versnelde tempo voor Windows. De eerstkomende Office-verversing is komende herfst, wanneer ook de eerste grote Windows-update 8.1 (codenaam Windows Blue) uitkomt.

'Preview van een alpha'

De Modern-herziening voor Office is dan echter nog niet rijp, laat Microsoft nu weten. Dit was "een preview van een alpha", zei Larson-Green over het door haar getoonde touch-PowerPoint. De hele suite in touch-enabled uitvoering komt ergens komend jaar uit, voor zowel Windows 8 als het op ARM-processors draaiende Windows RT. Er zijn verder nog geen details bekend, zoals voor welk kwartaal of seizoen de software gepland staat en wat het gaat kosten.

Ook is het onduidelijk of alle Office-applicaties gelijk worden meegenomen, en welke varianten van het pakket dan in touch-jasje worden uitgevoerd. Microsoft heeft begin deze maand aangekondigd dat het Office vanaf komende herfst gratis meelevert met Windows 8. Dat geldt dan alleen voor kleinere tablets en betreft dan de Office-uitvoering voor thuisgebruik en studenten. Voor zakelijk gebruik is dan nog de aanschaf van een bedrijfslicentie vereist.