Microsofts speciale committee dat is belast met het vinden van een opvolger voor vertrekkend CEO Steve Ballmer heeft zeker acht topmannen van andere bedrijven benaderd. Ook zijn twee mensen binnen Microsoft gepolst voor de functie. Dat schrijft de Wall Street Journal zaterdag op basis van bronnen binnen Microsoft. Volgens de krant worstelt de raad van bestuur met wat het belangrijkste is dat de nieuwe CEO moet kunnen. Moet de nieuwe leider met name verstand hebben van technologie en productinnovatie of moet hij juist vooral een expert zijn in het leiden van een grote complexe organisatie?

Ford-baas

Tot nu toe zijn tenminste acht 'buitenstaanders' benaderd, onder wie Ford-baas Alan Mulally, Oracle-directeur Mark Hurd en Nokia-topman Stephen Elop, die na de overname van het Finse bedrijf begin volgend jaar sowieso weer bij Microsoft terechtkomt. Mulally is volgens de Wall Street Journal een van de belangrijkste gegadigden, mede omdat hij bevriend is met Ballmer, die voor hem een goed woordje heeft gedaan. De Ford-ceo heeft geen ervaring met het leiden van een ict-bedrijf, maar stond eerder wel aan het roer van vliegtuigfabrikant Boeing.

Mulally heeft gezegd dat hij nog tot eind 2014 bij Ford wil aanblijven. Hij suste onlangs de interne onrust na speculaties over een mogelijk vertrek naar Microsoft. Hurd is geen kandidaat meer: hij heeft aangegeven bij Oracle te blijven.

Extern of intern

Andere benaderde externe personen zijn onder meer Charles Phillips, voormalig Oracle-directeur en nu baas van Infor en Paul Maritz, een ex-Microsoft-manager die nu Pivotal leidt. Belangrijk is volgens de WSJ de mening van oprichter Bill Gates, omdat hij nog altijd veel macht binnen het bestuur heeft. Maar het is volgens de krant onduidelijk wat Gates' mening over de kandidaten is.

Twee huidige Microsoft-managers die zijn gepolst zouden Tony Bates en Satya Nadella zijn. Bates is momenteel verantwoordelijk voor 'Business Development, Strategy and Evangelism', terwijl Nadella verantwoordelijk is voor de cloudplatforms en clouddiensten.