De zogeheten Signature-pc's van Microsoft zijn bestaande modellen van computerfabrikanten maar dan zonder de aanvullende programma's die de eigenlijke leveranciers erop zetten. Die voorgeïnstalleerde software omvat vaak demopakketten, tijdelijk-gratis antivirus, computerspecifieke tools van de pc-makers en bijvoorbeeld ook eigen mediaspelers. Veel consumenten ergeren zich aan dit soort extra's, die de naam crapware of bloatware dragen.

Naar de winkel

Microsoft verkoopt deze naar eigen zeggen snellere, schonere en veiligere computers in zijn winkels in de VS en op zijn site. Navraag door Webwereld leert dat het bedrijf dit Signature-verkoopprogramma niet buiten de VS voert, en dat vooralsnog ook niet gaat doen. “Belangrijk uitgangspunt is dat Microsoft geen (eigen) devices verkoopt anders dan via de Microsoft Store zoals we die in US hebben", reageert het bedrijf via een Nederlandse woordvoerster.

Schone pc's zijn sneller, stelt Microsoft:

Medewerking pc-makers

“Alleen de OEM en de retailer hebben invloed op de pc zelf die de consument in handen krijgt." De eigenlijke makers van de door Microsoft verkochte pc's werken namelijk mee aan dit verkoopprogramma. Opvallend genoeg zijn de prijzen van de Signature-pc's ongeveer gelijk aan de oorspronkelijke configuraties zoals de pc-fabrikanten die elders bieden, schrijft techblog AllThingsD die positief is over de opgeschoonde pc's.

Microsoft Nederland zegt dat dit verkoopprogramma niet buiten de VS is vanwege het feit dat het bedrijf hier geen eigen winkels uitbaat. “Momenteel kunnen we deze service dan ook alleen bieden via onze Microsoft Store. We hebben geen Microsoft Store in Nederland en kunnen we dus ook deze service niet bieden. Of deze service geboden wordt door derden is heel goed mogelijk, maar dat is mij niet bekend en in ieder geval niet op initiatief van Microsoft", aldus de officiële reactie.

Opschoningsbeurt

De beperking tot de VS geldt ook voor de crapware-deïnstallatie die Microsoft biedt voor elders gekochte pc's. Die zogeheten Signature Upgrade-dienst is niet gratis, maar kost 99 dollar. Deze opschoning staat naast de eigen verkoop van 'schone' pc's en is voor computers die consumenten elders hebben gekocht.

Amerikanen kunnen hiervoor terecht bij de eigen winkels die de Windows-maker in de Verenigde Staten heeft. Daar wordt de ongewenste software verwijdert, waarna de gebruiker nog recht heeft op 90 dagen telefonische support. Het Signature-programma, zowel de pc-verkoop als de pc-opschoning, is straks ook van toepassing op Windows 8, weet Computerworld.com te melden.

Wel Microsoft-installs

Overigens verwijdert Microsoft voor Signature en Signature Upgrade niet alleen programma's. Het bedrijf installeert ook weer software: veelal zijn eigen programma's. Dit omvat webbrowser IE9, antiviruspakket Security Essentials, mediasoftware Zune, multimediasoftware Silverlight, e-mailclient Windows Live Mail, en een Signature-desktopthema. Daarnaast worden Adobe's PDF-leesprogramma Reader en multimediasoftware Flash geïnstalleerd.

Microsoft prijst Signature-pc's aan (in Silverlight):