Volgens de laatste schattingen heeft het I Love You-virus wereldwijd tussen de 7 miljard en 10 miljard aan schade aangericht. Slachtoffers waren eigenaren van Windows-computers met daarop het mailprogramma Outlook. Alhoewel Microsoft van het begin af aan elke verantwoordelijkheid van de hand wees, komt de softwaregigant binnenkort toch met een patch.

Deze is bedoeld voor Outlook 98 en Outlook 2000 Service Release 1. De oplossing voor het veiligheidslek is nogal drastisch. Wie zijn mailprogramma update is namelijk niet meer in staat potentieel gevaarlijke bestanden (zoals .exe en .vbs) via Outlook te openen of op te slaan. Wie dergelijke bestanden toch wil verspreiden, dient dus een andere oplossing te zoeken, zoals een intranet of fileserver.

Kenners betitelen deze maatregel als een overkill. Het kind wordt met het badwater weggegooid, zo vinden zij. Meer tevreden zijn ze over andere veiligheidsmaatregelen, zoals extra waarschuwingen die een gebruiker krijgt als er toch iets mis gaat met zijn mailprogramma.

Outlook zal voortaan waarschuwen als er zomaar berichten worden verstuurd via het adresboek. De gebruiker moet dan eerst toestemming geven. Juist het ongevraagde gebruik van het adresboek geeft virussen als I Love You de kans zich razendsnel te verspreiden.

De update is naar verwachting volgende week ter download beschikbaar.

De Filippijnse politie is nog altijd druk bezig de verspreiders van het virus te achterhalen. De lijst met mogelijk verdachten is inmiddels gegroeid tot 53. Het gros daarvan is (ex-) student van het Amable Mendoza Aguiluz Computer College. Verdachte Onel de Guzman was ook leerling van deze school. De Guzman zou het virus naar eigen zeggen wel eens per ongeluk kunnen hebben verspreid.Eerdere relevante berichten: Love Bug mogelijk per abuis verstuurd (12 mei 2000) Autoriteiten arresteren virusmaakster in Manilla (08 mei 2000) I Love You-virus verspreidt zich in rap tempo (04 mei 2000)