Beheerders en developers die 213 tot 641 euro per jaar betalen voor toegang tot Microsoft-producten krijgen voortaan minder sleutels om die software te kunnen activeren en gebruiken. Microsoft verstrekt vanaf nu nog maar drie sleutels per product, in plaats van de vijf die sinds september 2010 voor een TechNet-abonnement golden. Die vijf was al een halvering, ook doorgevoerd vanwege softwarepiraterij.

Gelijk van kracht

Microsoft haalt nu opnieuw oneigenlijk gebruik van zijn producten aan als reden om betalende gebruikers minder van zijn software te geven. Deze wijziging van het TechNet-abonnement is aangekondigd in een mededeling die alleen voor ingelogde abonnees te zien is. Tech-journalist Ed Bott heeft de sleutelvermindering opgemerkt.

De teruggang naar drie sleutels gaat mid-maart in, schrijft Microsoft in de mededeling die nu online staat. TechNet-abonnees kunnen dus niet nog snel hun maximum van vijf productsleutels aanmaken voor de diverse producten van Microsoft.

Valide, maar niet geldig

Het bedrijf vertelt aan de Britse ict-nieuwssite The Register dat softwarepiraten productsleutels misbruiken van zowel het TechNet-abonnement als van soortgelijke constructies zoals MSDN (Microsoft Developer Network), MPN (Microsoft Partner Network) en het Open Licensing-programma. Daarnaast komt ook oneigenlijk gebruik voor van sleutels die zijn uitgedeeld op evenementen en via marketingacties. Sommige van die sleutels zijn gratis verstrekt, andere met flinke korting.

Niet bevoegde gebruikers en louche handelaars hebben die sleutels de afgelopen maanden benut. Hetzij voor eigen gebruik, hetzij voor doorverkoop tegen hogere - of zelfs de reguliere - prijzen. Microsoft verklaart dat dit niet alleen het bedrijf zelf geld kost, maar ook diverse partners. Eindgebruikers zitten dan met een product dat weliswaar valide (genuine) is, maar dat niet geen geldige licentie heeft en waar dus geen support op zit.