Microsoft kreeg de boete omdat het niet had voldaan aan de uitspraak in de antitrustzaak uit 2004. In juli kondigde Microsoft al aan in beroep te zullen gaan, en dat heeft het bedrijf maandag gedaan, zo verklaart Microsoft-woordvoerder Tom Brookes.

Het Gerechtshof in Luxemburg buigt zich al over het beroep dat Microsoft indiende tegen de uitspraak uit 2004, die de softwaregigant verplichtte om Windows in Europa te verkopen zonder de Media Player-software. Daarnaast werd Microsoft veroordeeld tot het betalen van een boete van bijna 500 miljoen euro en moest het een aantal serverprotocollen openstellen voor concurrenten.

De uitkomst van het beroep dat Microsoft tegen het vonnis van de Europese Commissie in 2004 aanspande, wordt uiterlijk halverwege 2007 verwacht. Een uitspraak in het beroep dat Microsoft maandag aantekende kan nog jaren op zich laten wachten.

Microsoft heeft altijd gezegd volledig te willen meewerken aan de eisen die de Europese Commissie in 2004 stelde. In juli van dit jaar raakte het geduld van de Europese Commissie en van eurocommissaris voor mededinging Neelie Kroes echter op. De documentatie die Microsoft had ingediend voldeed volgens haar niet aan de gestelde eisen, waarna de boete van 280,5 miljoen euro volgde.

Europese antitrust-officials buigen zich ondertussen over Windows nieuwe besturingssysteem Vista, dat begin volgend jaar in de schappen moet liggen. De Europese Commissie meent dat Microsoft met Vista antitrustregels overtreedt die ook ten grondslag lagen aan het vonnis in 2004. Microsoft heeft de Commissie al gewaarschuwd dat de lancering van Vista in Europa vertraging kan oplopen door het speurwerk van de toezichthouders.