Microsoft had zijn argumenten in de verloren patentzaak tegen i4i graag opnieuw naar voren gebracht, maar dat verzoek is donderdag door een Amerikaanse federale rechter voor hoger beroep afgewezen. Vorig jaar is het softwarebedrijf veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 290 miljoen dollar aan de eigenaar van het patent. Daarbij is de Office-maker ook gedwongen een Custom XML-functie te verwijderen uit Word.

Microsoft is uiteraard teleurgesteld over het besluit van het Hof. Het bedrijf heeft nu nog twee opties: het kan het verzoek tot heropening nogmaals doen, of naar het Amerikaanse Hooggerechtshof stappen, het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten. Het bedrijf bekijkt de opties, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.

Bewuste schending

Begin maart oordeelde een Amerikaanse rechtbank in hoger beroep opnieuw dat Microsoft patenten van het Canadese bedrijf i4i heeft geschonden in Word. En dat is moedwillig gebeurd, werd benadrukt.

Tijdens dat proces is bewezen dat Microsoft-medewerkers demonstraties van i4i hebben bezocht en dat zij ook salespakketten hebben ontvangen waaruit duidelijk bleek dat de software gepatenteerd was. Deze bewijsstukken impliceren dat Microsoft op de hoogte was van het i4i-patent, stelden de rechters begin maart.