Microsoft heeft de agenda voor de Aziatische TechEd-conferentie geüpdate met een eerste sessie over Service Pack 1 voor Windows Vista. Microsoft zal de aanwezigen informeren over de 'verbeteringen in beveiliging en betrouwbaarheid voor alle gebruikers van Windows Vista'.

Volgens de omschrijving die Microsoft van de sessie online heeft gezet zal Service Pack 1 alle eerdere updates voor Vista omvatten, inclusief alle beveiligingsupdates. Maar 'Windows Vista SP1 zal ook nieuwe updates bevatten die de belangrijkste issues die de gebruikers met Vista hebben, zullen adresseren, zoals stabiliteit, prestaties even als compatibiliteit met bestaande programma's en hardware', aldus de toelichting.

Nieuwe functionaliteit

Hoewel Service Pack 1 voornamelijk bekende en nieuwe updates omvat en niet bedoeld is om nieuwe functies te introduceren, zijn er toch enkele toevoegingen. Zo introduceert Vista SP1 de mogelijkheid tot het maken van een aparte hersteldisk.

Met die opstartbare cd of dvd kan een Vista-installatie worden gerepareerd wanneer deze niet meer wil starten en er geen aparte herstelpunten aanwezig zijn. De huidige herstelopties van Vista berusten veelal op de aanwezigheid van deze tussentijdse kopieën van de meest belangrijke systeembestanden en staan machteloos bij het ontbreken daarvan.

Deze nieuwe functionaliteit lijkt vooral een uitkomst voor de consumentenversies van Vista: Vista Starter, Home Basic en Home Premium. De overige versies van het besturingssysteem en ook het duurdere Vista Ultimate beschikken met Windows Complete PC al over de mogelijkheid een heel systeem vanuit een image terug te zetten.