Microsoft wil de juridische oorlog met Motorola in onderling overleg beëindigen. In een publieke oproep stelt de Windows-maker dat het slechts een "redelijke compensatie" wil voor gebruik van technologie waar het patenten op heeft. Dit is juist de inzet van de rechtszaken die Microsoft en Motorola (nu overgenomen door Google) tegen elkaar hebben aangespannen.

Geheime vergoedingen

Android-patentjager Microsoft lijkt in zijn oproep tot patentvrede verder te gaan dan Apple-ceo Tim Cook die eerder verklaarde best met Samsung te willen schikken als die tegenstander maar toegaf fout te zitten. Microsoft verklaart dat het ook bereid is om een redelijke compensatie te betalen voor Motorola's patenten. Dat bedrijf weet melkkoe Windows en gameconsole Xbox 360 te bedreigen.

Microsoft verwijst bij de eigen betalingseis naar de diverse Android-gebruikende bedrijven die al overstag zijn gegaan voor de patentclaims van Microsoft. De patenten in kwestie zijn net als de hoogte van de licentievergoedingen geheim gehouden.

"Microsoft heeft altijd al opengestaan, en blijft openstaan, voor een schikking van onze patentzaken met Motorola. Zoals we eerder al hebben gezegd, zijn we slechts uit op hetzelfde niveau aan redelijke compensatie voor ons gepatenteerde intellectuele eigendom als wat diverse andere Android-distributeurs - zowel groot als klein - al hebben erkend in onze onderhandelingen met hen", aldus Microsoft in de open brief.

Verkapt dreigement

Daarin haalt het bedrijf nog wel uit naar de concurrentie. Een blijvende oplossing voor de juridische ruzie met Motorola kan niet worden behaald door schikkingsposities te lekken via de pers, schrijft Microsoft. Dat soort gedrag kan alleen maar averechts werken, waarschuwt het bedrijf. Noch Motorola noch Google is met een formele reactie gekomen op de schikkingsoproep van Microsoft.

De Britse technieuwssite The Inquirer meent dat de Windows-maker een publiek spektakel zoals de Apple-Samsung zaak wil vermijden. Niet alleen kan zo'n zaak ophef veroorzaken, maar ook openheid van zaken. Daar kunnen ook derden door worden getroffen, zoals Microsofts Android-deal met Samsung.