De onderhandelingen voor deze megakoop zijn nagenoeg afgerond, meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Techblog AllThingsDigital, van de Wall Street Journal, bevestigt de overname op basis van eigen bronnen. Microsoft zou 7 tot 8 miljard dollar betalen, maar daar komen nog lange termijn schulden van Skype bovenop. De totale waarde van de koop komt dan op 8,5 miljard dollar.

Google en Facebook aftroeven

Volgens AllThingsD zijn de onderhandelingen afgerond en wordt de deal vandaag bekend gemaakt. Skype valt bij Microsoft dan onder de Windows Live-diensten. Over de naamgeving worden online al grappen gemaakt, door onder meer Friendster-oprichter Jonathan Abrams.

Volgens geruchten van vorige week waren Google en Facebook al verwikkeld in een overnamestrijd om Skype. Daarbij zouden bedragen van 3 tot 4 miljard dollar zijn geboden. De al lange tijd geplande beursgang van Skype was al uitgesteld, aangezien dat naar schatting ‘slechts’ 1 miljard dollar zou opleveren.

Online-terrein kopen

Microsoft krijgt hiermee én een bekende naam op het gebied van online-communicatie én 663 miljoen geregistreerde gebruikers. Niet al die gebruikers zijn ook echt actieve gebruikers, laat staan betalende gebruikers. Toch is het een interessante klantengroep, aangezien contactgegevens (zoals e-mailadressen) al in handen van Skype zijn. Een marketingoffensief om ‘slapende’ gebruikers weer actief te krijgen, ligt voor de hand. De vraag is wat er gebeurd met de stille Chrome-distributiedeal die Skype heeft met Google versus Microsofts Internet Explorer.

Microsoft koopt hiermee wel een ‘investeringspost’: Skype is geen winstmaker. Het bedrijf heeft een netto verlies van 7 miljoen dollar geboekt op 860 miljoen dollar omzet. De operationele winst, dus voor aftrek van belasting, ligt echter op 264 miljoen dollar. Daarnaast heeft het een langlopende schuld uitstaan van 686 miljoen dollar. Dat is iets minder dan het meest recente kwartaalverlies van Microsofts online-divisie, relativeert AllThingsD.

Nieuwe melkkoe zoeken

De online-activiteiten van Microsoft lijden geruime tijd forse verliezen. Dit ondanks de populariteit van webmaildienst Hotmail en van de eigen chatdienst Live Messenger (in Nederland beter bekend onder de oude naam MSN). De eigen zoekmachine komt al jaren niet echt van de grond. Microsofts nieuwste poging, Bing, loopt ondanks de vergaande deal met zoekmachine Yahoo nog op flinke achterstand ten opzichte van internetreus Google.

Microsofts traditionele melkkoeien zijn Windows en Office. De verkoop van eerstgenoemde vlakt echter af. De financiële resultaten waren afgelopen kwartaal wel positief; omzet en winst gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat goede resultaat is met name te danken aan de verkoop van Office 2010 en aan de inkomsten uit online-gamedienst Xbox Live.

Al eerder gekocht

Het in 2003 opgerichte Skype is al eerder overgenomen. Online-veilingsite eBay heeft de videochatdienst in 2005 gekocht voor 2,6 miljard dollar. Die overname is geen succes gebleken. In 2009 heeft eBay 70 procent van zijn dochter verkocht aan investeerders. De totale waarde van Skype kwam toen uit op 2,75 miljard.

Daarbij bleek er nog een adder onder het gras te zitten, daar verscholen sinds de oorspronkelijke koop door eBay jaren eerder. De makers van Skype hadden weliswaar hun software en dienst verkocht aan de veilingsite, maar niet de onderliggende peer-to-peer (p2p) technologie. Dat heeft juridische en dreigende technische problemen opgeleverd voor de verkoop. Die zijn uiteindelijk afgewend door een schikking waarbij de oorspronkelijke oprichters 14 procent van Skype kregen én bestuursinvloed.