De zaak die door de staat Californië en haar burgers was aangespannen werd in januari 2003 geschikt. Mensen die Microsoft-programmatuur opgedrongen kregen, kunnen nu de vergoeding gebruiken voor de aanschaf van hardware of software.

Niet tevreden

George Wright, die een voucher voor 132 dollar kreeg, beklaagde zich over de gedwongen koop van Windows 95, 98, XP en twee versies van Office. Hij is er niet gelukkig mee dat er feitelijk niets is veranderd. "Je zou om te beginnen niet eens een belasting voor Microsoft op computers moeten betalen."

Ook stoort hij zich eraan dat hij drie jaar na het leveren van het bewijs van aankoop, eerst moet bewijzen dat hij nieuwe hardware of software moet kopen voordat hij een check krijgt. "Als het een voedselbon was geweest dan was ik nu inmiddels verhongerd", grapt Wright.

Lindows

Wright probeerde eerder het geld van de schikking te innen via msfreepc.com, een actie van Linspire dat toen nog Lindows heette. De website bood de burgers de mogelijkheid informatie voor de schikking elektronisch aan te melden en vervolgens een pc gratis of tegen weinig

kosten te krijgen. Microsoft stapte naar de rechter om ervoor te zorgen dat de schikking niet via het web geïnd kon worden. Een rechter gaf de softwaregigant hierin gelijk.