Microsoft en Google voeren overal ter wereld een felle strijd om bedrijven en organisaties in hun cloud te krijgen, respectievelijk Office 365 (voorheen BPOS) en Google Apps. Onderwijsinstellingen krijgen zware korting of zelfs gratis licenties voor de versies voor het onderwijs, [email protected] of Google Apps for Education geheten.

Grif betaald

Maar nu blijkt dat er ook grif wordt betaald om organisaties weg te houden bij de cloud van de concurrent. De universiteit van Nebraska meldt dat het migreert van Lotus Notes naar Microsoft 365 en niet naar Google Apps.

Zowel Office 365 als Google Apps hebben een superieure interface en mogelijkheden, schrijft de onderwijsinstelling, maar 'uiteindelijk was Microsoft in staat een voordeliger prijsstructuur te bieden'.

Broekzak, vestzak

Dat voordeel bestaat uit een zak met geld van 250.000 dollar om de migratie te bekostigen. Daarnaast vloeit er ook weer geld terug naar Redmond, want de royale donatie uit Microsoft's 'Business Incentive Funds' wordt ook gebruikt om licenties en support te betalen aan…Microsoft.

Dat deze 'aanmoedigingsprijs' expliciet genoemd wordt is redelijk uniek. Meestal blijven zulke douceurtjes of kortingen geheim. "Zulke soort deals zijn meestal niet publiek, en met reden. Potentiële klanten die serieus Google overwegen, zouden het idee kunnen opvatten dat Microsoft wel suikeroom speelt om de deal alsnog te winnen. En dat willen we natuurlijk niet, toch?", aldus Microsoft licentie-expert Paul DeGroot tegen Networkworld.