Microsoft betaalt 1 miljoen dollar in het kader van de schikking plus een percentage van het bedrag dat Google nog moet betalen. Daarnaast draagt het zes eigen patenten over. De ontvanger van dit alles is dochterbedrijf I/P Engine van videoringtonebedrijf Vringo, die hiermee zijn patenten van oerzoekmachine Lycos echt te gelde maakt. De schikking komt naar voren uit documenten die het bedrijf heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC (Securities and Exchange Commission).

Jury: 30 miljoen

Vringo heeft weliswaar al een overwinning - met miljoenenvangst - op zak, maar die is nog niet verzilverd. Het gaat hier om 15,9 miljoen dollar van Google, plus nog eens 14 miljoen dollar van diverse advertentiepartners van de internetreus. Vringo heeft dat eind vorig jaar gewonnen toen Google - en partners - door een Amerikaanse jury schuldig zijn bevonden aan patentschending.

Uitbetaling van deze winst laat echter op zich wachten, mogelijk voor lange tijd terwijl het hoger beroep loopt. Investeerders achter Vringo zien hun hoge verwachtingen voor het intellectueel eigendom niet waargemaakt, schrijft techblog Ars Technica. In de zaak tegen Google werd een schadevergoeding van bijna 700 miljoen dollar geëist, maar de jury heeft 'slechts' 30 miljoen toegekend.

Percentage van Google-betaling

Opvallend aan de schikking met Microsoft is dat die Google-concurrent hierbij ook een extra betaling aan Vringo belooft. Naast de 1 miljoen dollar waarvoor Microsoft een licentie krijgt op de zoekpatenten zal het 5 procent betalen van de eventuele betaling die Google nog gaat doen.

Microsoft en Vringo hebben ook een maximum afgesproken voor de totale betaling door de eigenaar van zoekmachine Bing. De hoogte daarvan is niet bekend gemaakt, maar het zal geen aanzienlijke impact (op Vringo) hebben tenzij de totale betaling door Google "aanzienlijk groter is dan de boetebetaling die eerder is toegekend".

Patentoverdracht

Verder hebben Microsoft en Vringo nu een brede overeenkomst gesloten voor patenten, waarbij eerstgenoemde zes eigen stuks overdraagt aan Vringo's dochter I/P Engine. Dit zijn octrooien op het gebied van "telecommunicatie, databeheer en andere technologiegebieden", aldus Vringo in de SEC-paperassen.

Microsoft heeft de schikking bevestigd tegenover persbureau Reuters, maar onthoudt zich van verder commentaar. Het is dus niet bekend wat de zes overgedragen patenten precies behelzen. Vringo heeft van zichzelf al patenten op technieken om online-ads het meest effectief te plaatsen bij zoekresultaten. De CTO van de patenttrol is de voormalige CTO van Lycos zelf, die ook één van de mede-oprichters was van die oerzoekmachine.