Het bedrijf maakt zich grote zorgen om een klein, maar snel groeiend aantal bedrijven en klanten die Microsoft Office links laten liggen om over te stappen op goedkopere of zelfs gratis initiatieven zoals Google Apps. Om die reden zal het Microsoft een jaar lang een test uitvoeren waarbij internetproviders Office via het zogeheten 'application streaming' kunnen aanbieden, meldt InfoWorld.

Angst onder ogen zien

Volgens ingewijden zal Microsoft het nieuws deze week op de Microsoft Management Summit show in Las Vegas officieel onthullen. Als de test succesvol blijkt, zal Microsoft waarschijnlijk het mes moeten zetten zijn zeer lucratieve Office-pakket.

Een dergelijke verandering kan betekenen dat Microsoft, dat op dit moment druk bezig is met het uitbreiden van haar datacenters, haar Office-pakket voortaan ook zelf als online dienst aanbiedt. Vorige week kondigde Microsoft al aan dat het beta tests aan het uitvoeren is met Albany, een low-end Office-pakket dat het zal aanbieden op basis van abonnementen.

Lage prijs

Het nieuws over de verandering in de licentiestrategie lekte al snel uit naar leden van Microsoft's hosting partner community, die al jaren vragen om een dergelijke verandering. Deze reageerden enthousiast, maar vragen zich wel af wat de prijs zal zijn van streaming Office.

In hun ogen moet deze prijs laag genoeg liggen om te kunnen concurreren met de betaalde Enterprise-versie van Google Apps, dat 50 dollar per gebruiker per jaar kost, inclusief ondersteuning. Ty Schwab, CEO van Blackhawk Technology Consulting LLC onderschrijft dit: "Waarom zou een klein bedrijf zich scheel betalen aan Office, wanneer ze Google Docs en OpenOffice gratis kunnen krijgen? De prijs van streaming Office moet hier heel dichtbij liggen als Microsoft zichzelf weer een concurrent wil noemen".

Verschillende businessmodellen

Office 2007 lijkt als streamed application technisch gezien meer op Google Apps dan op Albany, maar achter elk van de drie de pakketten schuilt een ander zakelijk model. Waar een aantal van de componenten van Albany, zoals de Office Live Workspace service voor gegevensopslag en de Windows Live OneCare security service, via internet worden geleverd, wordt de basissoftware voor Office 2007 nog altijd geïnstalleerd op de pc van de gebruiker.

Een gestreamde versie van Office zou daarentegen geheel op de server bij een provider draaien en in het geheel naar de eindgebruiker worden gestreamd, net zoals dat bij muziek en video gebeurt. Om de prestaties te verbeteren, kunnen delen van de software vervolgens opgeslagen op de pc van de eindgebruiker worden opgeslagen.

Terminal Services

Application streaming lijkt enigszins op desktop virtualisatie, met als verschil dat bij deze laatstgenoemde alle software inclusief besturingssysteem naar de gebruiker wordt gestreamd. Dat vereist veel bandbreedte en meer opslagcapaciteit en processorkracht aan de kant van de server. Application streaming verschilt ook van Terminal Services, waarbij de applicatie volledig op een server is opgeslagen, zonder dat software lokaal draait. Alle gegevens en applicatiecode worden via internet benaderd.

Start vanaf juni

Internetproviders kunnen naar verwachting vanaf juni de standaard en Professional Plus versies van Office online aanbieden.