Raymond kreeg een mail waarin hij werd gevraagd eens te komen praten over eventueel werk bij Microsoft. Hij heeft gebeld dat de recruiter waarschijnlijk het slachtoffer is van een grap van zijn collega's. Vervolgens heeft Raymond in zijn typerende stijl het aanbod afgewezen.

In zijn e-mail schrijft hij: "Wat ga je (de recruiter – red.) de rest van de middag doen? Richard Stallman of Linus Torvalds een baan aanbieden? Of dacht je aan iets makkelijkers, zoals de Paus overtuigen tot een satanische orgie? Feitelijk ben ik sinds 1997 zo'n beetje de ergste nachtmerrie van uw bedrijf."

Linus Torvalds vindt de reactie van Raymond overdreven. "Het is waarschijnlijk een misverstand van de medewerker die niet wist wie Raymond is. De e-mail bemoeilijkt een dialoog tussen Microsoft en de open source-gemeenschap. Wie een e-mail stuurt loopt het risico om vernederd te worden."

Vuurwapens

Eric S. Raymond, of ESR zoals hij vaak wordt genoemd, is een controversiële persoon. Sinds 1997 is hij druk bezig met het promoten van open source-software. Hij is een van de grondleggers van de Open Source Initiative.

Raymond ligt geregeld onder vuur. Zo kreeg hij veel kritiek te verduren toen bleek dat hij voorstander was van de oorlog in Irak. Ook zijn voorliefde voor vuurwapens kan niet iedereen waarderen. Tevens zorgt zijn controversiële persoon voor de nodige kritiek binnen de open source-gemeenschap. Hij heeft al ruzie gehad met Richard Stallman en Bruce Perens.

In 1998 gaf Raymond nog een lezing bij Microsoft over open source-software. Dat was op uitnodiging van Linda Stone, medewerker van Microsoft. De uitnodiging kwam niet zozeer van Microsoft, maar van Stone zelf, zo verklaarde zij in de media.