De laatste patchronde van Microsoft, die dinsdag plaatsvond, bevat onder andere een wijziging in Internet Explorer, waardoor de browser dynamische content, zoals Quicktime of Java, anders verwerkt. De veranderingen zijn een gevolg van een rechtszaak over een patent die Microsoft in 2003 verloor van de Universiteit van Californië en Eolas Technogies.

De veranderingen in Internet Explorer leiden tot veel werk voor programmeurs. Vooral commerciële software die via IE toegankelijk is, kent veel problemen. Een aantal versies van Oracle's webbased Siebel client, werd onbruikbaar na de patches. Veel producenten hebben hun serversoftware aangepast, maar er zijn nog steeds programma's die mogelijk problemen kunnen ondervinden.

Stephen Toulouse, manager beveiligingsprogramma's bij Microsoft, laat echter weten dat sommige klanten uitstel kunnen krijgen voor de aanpassingen. "We raden klanten die problemen ondervinden dringend aan om contact op te nemen met de technische accountmanagers van Microsoft, zodat we mogelijk oplossingen kunnen aandragen."

Hotfix

Volgens Toulouse kan Microsoft helpen bij het inzetten van nieuwe versies van webapplicaties. Daarnaast kan Microsoft ervoor zorgen dat een eerder uitgebrachte patch die de ActiveX-veranderingen in IE ongedaan maakt, blijft werken. Die eerder uitgebrachte patch, voor klanten die hun applicaties nog niet hadden aangepast, werd dinsdag onbruikbaar door het installeren van de nieuwe IE-software. Alleen klanten die contact opnemen met Microsoft, kunnen volgens Toulouse een nieuw bestand krijgen waarmee die eerdere 'compatibiliteitspatch' blijft werken.

Volgens Jeff Centimano, it-adviseur in Kansas, gaat het om een op maat gemaakte hotfix, die handmatig geïnstalleerd moet worden. Centimano zegt dat veel gebruikers en softwareproducenten nog niet klaar zijn voor de veranderingen in IE, hoewel Microsoft de wijzigingen al maanden geleden aankondigde.

Als noodoplossing kozen veel gebruikers ervoor om de laatste updates voor Internet Explorer te blokkeren, waardoor ze nu volgens Centimano veiligheidsrisisco's lopen. Microsoft heeft op zijn website een lijst geplaatst van programma's die mogelijk nog niet goed draaien door de ActiveX-aanpassingen in IE.