De softwareproducent biedt de patch, '2007 Microsoft Office Supplemental Release (October 2009)', aan op zijn OEM Partner Center-website. De patch is verplicht voor alle Amerikaanse klanten en werkt voor alle taalvarianten van Word 2007.

"Na het installeren van deze patch kan Word niet langer de Custom XML-elementen lezen die zijn vervat in .docx-, .docm-, en .xml-bestanden", meldt de downloadomschrijving. De bewuste bestanden zijn dan nog wel te openen, maar eventuele Custom XML daarin wordt dan verwijderd.

Geen publieke chaos

"De mogelijkheid om custom xml-markup te gebruiken, wordt normaliter gebruikt voor geautomatiseerde serververwerking van Word-documenten. Custom XML wordt in de regel niet gebruikt door de meeste eindgebruikers in de wereld", meldt Microsoft.

Die verklaring staat haaks op de eerdere doemsvoorspelling die het aangeklaagde bedrijf deed. Het door de rechter opgelegde verkoopverbod voor Word zou leiden tot "publieke chaos". Het simpelweg verwijderen van de omstreden functionaliteit - die volgens Microsoft nu nauwelijks gebruikt wordt - leek geen optie in het juridische steekspel.

Verkoopverbod Word

Microsoft heeft echter al hints afgegeven dat het deze juridische strijd nog niet laat varen. Het heeft net voor de kerst echter zijn hoger beroep tegen i4i verloren. Daarmee blijft het aangevochten oordeel staan dat de Office-producent bewust en moedwillig de gepatenteerde technologie heeft gestolen.

De Amerikaanse rechter heeft daarop een verkoopverbod opgelegd voor Word 2007, en daarmee ook op Office 2007. Dat verbod gaat 11 januari 2010 in, maar kan voorkomen worden door de bewuste technologie voor zogeheten custom XML schema's te verwijderen uit Word 2007. Daarnaast moet Microsoft 290 miljoen dollar boete betalen aan het Canadese i4i. Die heeft lang geleden onderhandeld met Microsoft over de custom xml-technologie.

Alleen 2007

Overigens betreft de veroordeling alleen de 2007-versie van Word, en applicatiepakket Office waarin die tekstverwerker is opgenomen. De i4i-patenten zijn niet van toepassing op zowel de oudere versie 2003 als de aanstaande versie 2010 van de marktdominante tekstverwerker. Laatstgenoemde komt in juni komend jaar op de markt.