Begin 2008 zal Microsoft de derde en laatste service pack voor het besturingssysteem uitbrengen. Microsoft heeft aan dezelfde groep testers die ook al toegang heeft tot de eerste Service Pack voor Windows Vista, een uitnodiging gestuurd om ook Service Pack 3 voor Windows XP te testen.

Volgens de uitnodiging 'zal Microsoft volgens de standaard procedure voor ieder besturingssysteem dat het einde van zijn verkoopperiode nadert, nog een laatste service pack ontwikkelen'. Ook geeft het bedrijf aan deze laatste grote update in de eerste helft van 2008 uit te zullen brengen.

Service Pack 3 is bedoeld voor zowel Windows XP Home Edition, Professional, Tablet PC Edition en Media Center Edition. De update is 335 MB groot en is voornamelijk een verzameling van alle eerdere losse updates.

Als enige belangrijke vernieuwing zal SP3 ondersteuning voor Network Access Protection Cients aan het besturingssysteem toevoegen. Dit is nodig om Windows XP te laten samenwerken met de aanstaande nieuwe versie van Windows Server, Server 2008.