In het op de spits gedreven conflict over synchronisatieprotocollen tussen Google en Microsoft is de eindgebruiker niet langer het slachtoffer. Google maakt bekend dat het de ondersteuning voor Microsoft's gesloten Exchange ActiveSync (EAS)-protocol voor Google-diensten nog zes maanden verlengt, ten minste, voor Windows Phone (WP). Eerst zou Google deze ondersteuning eind januari staken, nu wordt dat eind juli, meldt The Verge.

Oplossing alleen voor Windows Phone

Aan de andere kant strijkt ook Microsoft over zijn hart en belooft de open standaarden voor kalender- en adresboeksynchronisatie, CalDAV en CardDAV, in te bouwen in Windows Phone. Deze IETF-protocollen worden onder meer gebruikt in Android en iOS. Samen met IMAP voor mailsynschonisatie kan de Windows Phone gebruiker dus ook na juli gebruik blijven maken van Gmail, Google Calendar en Contacts.

Dit geldt overigens niet voor Windows 8 en Windows RT-gebruikers, want daarvoor ondersteunt Google Exchange ActiveSync vanaf vandaag niet meer, en heeft Microsoft ook geen plannen voor CalDAV en ArdDAV.

Er is een gedeeltelijke workaround: om contacten te synchroniseren kunnen gebruikers hun Google-account aan hun Microsoft-account koppelen. Om Gmail- te synchroniseren kunnen ze hun Google-account toevoegen aan de Mail-app op Windows 8. Voor Google kalender is vanaf nu echter geen synchronisatie meer mogelijk in Windows 8 en Windows RT. "Misschien is dit een goed moment om simpelweg naar Outlook.com te switchen", zo promoot Microsoft andermaal zijn webmail bij Gmail-gebruikers.

Google blijft trouwens Exchange ActiveSync wel ondersteunen voor zijn zakelijke gebruikers.

Patentconflict

Het sync-conflict leidde tot gezichtsverlies aan beide kanten: Google vanwege het eenzijdig staken van EAS-ondersteuning en Microsoft door te weigeren CalDAV en CardDAV te ondersteunen. Microsoft verdient veel geldt met EAS-lienties. Microsoft zou zelfs misbruik maken van zijn ActiveSync-patenten om Motorola's producten van de markt te weren, beweert Google.