Microsoft gaat de Pointer Events interface inpasbaar maken in Blink, de browser-engine van Google’s Chrome. Op de Blink-mailinglijst meldt Microsoft dat het op de goedkeuringslijst staat van de toezichthouder van webstandaarden, W3C. Eerder kwam Microsoft al met een testversie van Pointer Events voor WebKit, waaruit Blink is ontstaan.

Dat Microsoft zijn bedoelingen publiceert op de Blink-mailinglijst van Google betekent nog niet dat de implementatie van Pointer Events in Blink wordt goedgekeurd door Google, merkt CNet op. Maar in een blogposting roemt Microsoft de “effectieve samenwerking” met Google, Mozilla, Opera en Nokia waardoor de Blink-versie van Pointer Events door de W3C van ‘Last Call Working Draft’ naar ‘Candidate Recommendation’ is gepromoveerd.

Ontwikkelaars makkelijker maken

Met Pointer Events moet het gebruik van aanraakschermen flexibel gaan, met ondersteuning voor zowel het aanraken via vingers, het gebruik van een pen of in pc-gebruik met de muis. Daardoor hebben ontwikkelaars minder te maken met complexe opbouw van code om gebruik van diverse aanraak cq aanklikmogelijkheden te ondersteunen.

De eerste stap die Microsoft wil nemen is het implementeren van de touchmogelijkheden in zijn ontwikkelcode C++, dat weer gebruikt wordt om de omgang met de huidige Touch Events API te verbeteren. Terwijl Microsoft de delen van de Pointer Events stap voor stap inbouwt in C++ kunnen ontwikkelaars niettemin direct al van de volledige API gebruik maken omdat Microsoft een JavaScript polyfill beschikbaar maakt dat de ontbrekende delen van de API invult.