Gebruikers van Vine kunnen via een kaart elkaar en belangrijke plekken in beeld hebben. Op die kaart verschijnen ook nieuwsberichten die relevant zijn voor de gebruiker en zijn omgeving. Zo heeft het bedrijf 20.000 lokale en nationale nieuwsbronnen geïntegreerd. Ook zijn er verschillende nationale waarschuwingsdiensten van de Verenigde Staten gekoppeld aan Vine.

Het lijkt erop dat Microsoft zich in eerste instantie richt op wat oudere gebruikers. In een uitleg over Vine legt het bedrijf vooral de nadruk op het in contact blijven met familie, vrienden en buren. Je kunt die groep informeren over bijvoorbeeld een vakantieadres en contactgegevens tijdens die vakantie.

De meeste reguliere sociale netwerken zijn vooral populair bij jongeren. Daar ligt de nadruk veel meer op het delen van foto's, video's en andere multimediale content.

Kleine groepen

Gebruikers van Vine kunnen groepen samenstellen en bepalen welke informatie wordt gedeeld met welke groep. Volgens Microsoft is de service ook het meest geschikt voor kleine groepen "zoals families, buren, sportteams, schoolcommissies, groepen vrijwilligers en mensen met hetzelfde geloof".

Toch is Microsoft niet vies van het integreren van bestaande sociale diensten. Uiteindelijk wordt het mogelijk om sociale netwerken als Twitter en Facebook te koppelen aan Vine.

Microsoft zegt hiermee sociale netwerken naar een hoger plan te tillen. "Microsoft werkt aan een nieuwe generatie van software en services die de samenleving helpt zelfredzaam te zijn en samen te werken aan een groot aantal doelen. We noemen dit 'societal networking'."

Vine draait op de pc-desktop in een widget, waarin een kaart en een berichtenvenster te zien is. Daarbij kunnen gebruikers aangeven hoe ze berichten willen ontvangen: via de widget, per sms of per e-mail.

Niet uniek

De dienst doet sterk denken aan sociale diensten als Google Latitude en de Nederlandse startup IRL Connect. Die twee diensten wenden ook de locatie van gebruikers aan om die contact te laten houden met vrienden en familie. Vine heeft echter een serieuzere toon. Begin mei wordt Vine beschikbaar als gesloten bèta, je kunt je daarvoor nu aanmelden.