Met MDOP kunnen bijvoorbeeld applicaties gestreamed worden naar van een centrale server naar meerdere desktops (met behulp van applicatievirtualisatie). Verder biedt het Group policy-beheer (Advanced Group Policy Management) en de Diagnostics and Recovery Toolset (DART) voor het verhelpen van crashes.

App-V

Begin september werd al bekend dat R2 vooral applicatievirtualisatie toevoegt aan MDOP 2008. Nieuwkomer is App-V 4.5 om applicaties inclusief de benodigde hulpbronnen in te pakken in virtuele containers, zodat ze vanaf een centrale server op meerdere desktops uit te voeren zijn. Zo kunnen ze centraal worden beheerd. De technologie kwam in handen van Microsoft toen het in 2006 Softricity overnam.

Belangrijkste verbeteringen aan de nieuwe versie van App-V is dat het direct te integreren valt met de System Center beheertools. Met een aparte Management Pack kan System Center Operations Manager 2007 samengevoegd worden met de group policy beheertemplate van App-V 4.5 en System Center Configuration Manager. Die combinatie zou het mogelijk moeten maken om App-V uit te rollen met de Configuration Manager.

Kidaro

Begin volgend jaar zal MDOP nog worden uitgebreid met de Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V)-software, zo meldt NetworkWorld. Microsoft kreeg deze software eerder dit jaar in handen door de overname van Kidaro. MED-V maakt het mogelijk om meerdere versies van Windows of applicaties naast elkaar te draaien zonder meerdere VM-sessies te openen.

MDOP 2008 R2 is vanaf nu beschikbaar voor gebruikers met Software Assurance onderhoudscontract. Volgende maand wordt MDOP nog uitgebreid met de Asset Inventory Service 1.5. Deze tool vertelt of alle softwarepakketten nog aan de licentievoorwaarden voldoen.

Bron: Techworld