Van de patches hebben er negen betrekking op kwetsbaarheden in het Windows-besturingssysteem. Enkele daarvan noemt Microsoft 'kritiek'. Tevens is er een fix voor Microsoft Exchange, en twee updates voor Office, waaronder de bescherming tegen de Trojan die twee weken geleden opdook en de deur opende voor commando's op afstand.

De wijziging van de manier waarop IE gebruik maakt van ActiveX bij het verwerken van dynamische content, is het gevolg van een rechtszaak uit 2003 over een octrooi. Microsoft verloor de zaak van de Universiteit van Californië en Eolas Technologies. Door de verandering moeten webmasters delen van hun website herprogrammeren, omdat Internet Explorer gebruikers anders dwingt om op een pop-upvenster te klikken met een tool tip. Als ze dit niet doen kan de browser bijvoorbeeld Flash- en QuickTime-elemenenten niet verwerken.

Microsoft is al maanden bezig met de veranderingen in Internet Explorer, maar door de update die op 13 juni verschijnt, kunnen gebruikers geen compatibility patch meer gebruiken voor websites die nog niet zijn geherprogrammeerd. Het aanpassen van de website is dan voor programmeurs de enige oplossing. De aankondiging van de patches is te lezen op de website van Microsoft.