De drivers ondersteunen RHEL 5.2, 5.3 en 5.4. Verder ondersteunen ze SUSE Linux Enterprise Server, maar dat is oud nieuws.

In Juli vorig jaar zijn de drivers al met veel tromgeroffel door Microsoft uitgebracht als bijdragen aan Linux (de eerste en enige bijdrage aan Linux tot nu toe). Die drivers waren toen al getest met Red Hat Linux en, natuurlijk, met SUSE. In oktober kondigden Red Hat en Microsoft aan dat ze samen gingen werken in elkaars virtualisatie partnerprogramma’s, en ze bevestigden dat hun producten werkten met elkaars virtuele machines. Dus waarom heeft Microsoft er zo lang over gedaan om deze Red Hat drivers openbaar te maken?

Dat is een van de vragen die ik aan Vijay Tewari heb gesteld, de manager van het Windows Virtualization Team van Microsoft. Het komt er in het kort op neer dat de vertraging door één probleem is veroorzaakt: de twee bedrijven waren het er nog niet over eens wie ondersteuning zou bieden als het Red Hat besturingssysteem als gast op Hyper-V draaide. Dat probleem is een paar weken geleden opgelost, en dus zijn de drivers uitgebracht. (Hier te downloaden)

Beperkingen

Eerst zal ik iets zeggen over de beperkingen. Virtuele machines van Red Hat Linux op Hyper-V zijn beperkt tot één enkele virtuele processor, waardoor de grootte van de Linux workload wordt beperkt. Maar Tewari zegt dat deze beperkingen niet specifiek voor Red Hat gelden. Ze gelden net zo goed voor SUSE. Ook voor de verschillende versies van Windows Server varieert het aantal VP’s. Windows Server 2008 R2 heeft bijvoorbeeld toegang tot 4 VP’s, 2003 krijgt er hoogstens drie. Tewari zegt dat Microsoft werkt aan het verhogen van het aantal VP’s voor Linux servers op Hyper-V.

Daarnaast bieden de drivers zelf geen ondersteuning voor muizen, hoewel Citrix een add-on heeft, Project Satori, die dat probleem oplost. De muis werkt als je fysiek bij de server kunt. Maar zonder de add-on is hij niet beschikbaar als je RDPt naar de machine en de console van het gastbesturingssysteem opent via je remote connectie, zegt Tewari.

Hyper-V Linux driver code is geforked

Deze drivers waren oorspronkelijk gelijk aan de drivers die in juli 2009 bijgedragen zijn aan de Linux kernel. Maar ondertussen zijn die originele drivers aangepast met patches en veranderingen vanuit de Linux gemeenschap, waardoor de codebasis van de download anders is dan die in de Linux kernel. Microsoft zegt dat het die twee komende maanden weer zal integreren in één enkele codebasis. Maar, zegt Tewari, deze fork was onvermijdelijk, omdat de Hyper-V drivers waren bijgedragen aan de op dat moment laatste stabiele versie van Linux, 2.6.32 (versie 2.6.33 is afgelopen maand beschikbaar gekomen). Niet alle commerciële distributies gebruiken die release. Deze drivers ondersteunen Red Hat Linux versies die gebaseerd zijn op bijvoorbeeld 2.6.18 en 2.6.27.

Als onderdeel van het werk aan het herenigen van de code, belooft Microsoft dat het wat verbeteringen gaat aanbrengen, zoals het oplossen van het muis-probleem.

Hoe Red Hat gaat ondersteunen

Red Hat heeft beloofd dat de Hyper-V drivers uiteindelijk onderdeel zullen worden van hun distributie. Waarschijnlijk zal dat gebeuren als ze hun product gaan upgraden naar kernel 2.6.32 of later. Dit is sowieso de reden waarom Microsoft zijn trots heeft ingeslikt, en de drivers aan de Linux kernel heeft aangeboden, onder de GPL nog wel. Terwijl het nog steeds speelt met de dreiging van patenten die door Linux geschonden zouden worden. (Vorige week heeft Microsoft twee aankondigingen gedaan die naar deze dreiging verwijzen, een met Amazon en nog een met Panasonic, maar dat terzijde.)

Tot dan toe moesten de vrieanden het erover eens worden wie wat ging ondersteunen. In oktober heeft Red Hat zijn besturingssysteem gecertificeerd voor Hyper-V, maar Twari zegt dat dat niet betekende dat Red Hat de Hyper-V gasten zou ondersteunen. Een paar weken geleden heeft Red Hat ermee ingestemd dat de Hyper-V drivers onder dezelfde voorwaarden zouden worden behandeld als andere third party drivers die niet in de distro zijn opgenomen. Red Hat zal nu zijn eigen besturingssysteem ondersteunen, zelfs als het op Hyper-V draait, tenzij de het ondersteuningsteam zegt dat het probleem wordt veroorzaakt door de drivers. In dat geval zal Microsoft de ondersteuning overnemen.

Deze situatie lijkt niet helemaal ideaal, maar Tewari maant gebruikers toch nog even bij de les te blijven. Binnenkort heeft hij nieuws dat mensen zullen waarderen. “We begrijpen dat de ondersteuning die we bieden voor Linux niet hetzelfde is als de ondersteuning voor Windows. Maar op termijn willen we onze klanten wel die zelfde support gaan leveren. Die aankondiging kunnen binnen een week of twee worden verwacht.”

Bron: Techworld