Microsoft heeft een opmerkelijk nieuw programma vrijgegeven. Universs, uit te spreken als 'univers', toont rss-feeds in een volledig scherm in een 3D-weergave. Mappen waarin de feeds zijn onderverdeeld worden getoond als aparte zonnestelsels, inidividuele RSS-feeds als ronddraaiende kubussen waarop de rss-headlines staan geschreven. Grootte en positie van de individuele kubussen worden bepaald door het aantal ongelezen items. Rss-berichten worden op de andere zijde van de kubussen getoond inclusief tabellen, foto's en afbeeldingen.

Universs gebruikt de Windows Presentation Foundation en is exclusief voor Windows Vista. Het gebruikt de rss-feed store van Internet Explorer 7, latere versies zullen het mogelijk maken de feeds ook vanuit Universs zelf te beheren. Op de roadmap van Universs staan alternatieve manieren van navigeren, geavanceerde zoek- en sorteerfuncties en integratie met Windows Live diensten. Microsoft belooft enkele van deze nieuwe functies al de komende maanden te introduceren.

Open Source

Universs is voor Microsoft vooral een showcase van de grafische mogelijkheden van de Windows Presentation Foundation. Het heeft de broncode van het programma vrijgegeven onder de Microsoft Permissive License (MS-PL). Dit is de meest vrije van Microsoft's 'shared source code' licenties, met de mogelijkheid de code te bekijken, aanpassen en opnieuw te distribueren. Het laatste zelfs tegen een vergoeding voor de eigen aanpassing.