Net als in tekstverwerkingsprogramma Word bevat de Explorer voortaan een 'afdrukvoorbeeld', waarmee de surfer kan zien hoe een te printen pagina er precies uit gaat zien.

Daarnaast is volgens Microsoft printen ook betrouwbaarder en sneller geworden.

Maar de meeste aanpassingen in de nieuwste versie van de browser, die op de site van Microsoft te downloaden is, zijn gericht op ontwikkelaars. Het was dan ook geen toeval dat de Explorer 5.5 gepresenteerd werd tijdens een conferentie van Microsoft voor professionele ontwikkelaars.

De ondersteuning van webstandaarden is in de nieuwste versie van de Explorer verbeterd, zo zei Bill Gates tijdens zijn presentatie. Explorer 5.5 ondersteunt Cascading Style Sheets 1 (CSS) en Synchronized Multimedia Integration Language (SMIL), en daarnaast een presentatietechniek van Microsoft zelf genaamd Dynamic HTML.

Die aanpassingen moeten het laden van pagina's sneller maken, en zijn indirect dan ook weer interessant voor eindgebruikers, ofwel websurfers. Explorer 5.5 wordt opgenomen in Windows Me, het besturingsprogramma van Microsoft voor de consumentenmarkt dat gebaseerd is op de Windows 95 kernel. Die versie wordt in het najaar op de markt gebracht.

Nieuwe versies Windows

Bill Gates maakte tijdens zijn presentatie van Explorer 5.5 van de gelegenheid gebruik om het schema voor de komende Windows-releases bekend te maken. De 64-bit versie van Windows 2000 is bijna klaar: op de conferentie werd vast een preview getoond. Na het uitbrengen van Windows Me in het najaar zal het bedrijf beginnen met de migratie van alle Windows-producten naar de Windows NT-code, die veiliger en stabieler is dan de Windows 9x-code.

Het volgende besturingssysteem na Windows Me zal het systeem zijn dat nu nog onder de codenaam Whistler wordt ontwikkeld. Hiervan komt zowel een versie voor bedrijven als voor consumenten. Whistler, dat in de tweede helft van 2001 uitgebracht wordt, zal op Windows NT gebaseerd zijn.

Blackcomb

Ook voor na Whistler zijn de plannen al bekend. Dan brengt Microsoft een systeem uit dat nu de codenaam Blackcomb heeft. Voor alle releases geldt dat de browser een steeds centraler plaats in het besturingssysteem inneemt, zo hield Gates tijdens de conferentie voor professionele ontwikkelaars zijn gehoor voor. Een pikante uitspraak, aangezien de koppeling van browser met besturingssysteem een belangrijke aanleiding was voor de slepende rechtszaak de afgelopen jaren tegen het softwareconcern.Eerdere relevante berichten: Microsoft introduceert Internet Explorer 5.5 bèta (07 april 2000) Microsoft onthult nieuwe betaversie Windows Me (10 april 2000) Scherpe kritiek op Microsoft om webstandaarden (11 april 2000) Marktaandeel Internet Explorer op hoogste punt ooit (28 juni 2000) Nieuwste versie Opera ook geschikt voor WAP (05 juli 2000)