Windows Genuine Advantage bestaat uit een validatie- en een notificatie-component. WGA Notifications toont gebruikers van vermeende illegale Windows-versies vensters waarin gemeld wordt dat de gedraaide software niet legaal is.

Daarnaast maakte deze 'kennisgevings'-component elke keer dat een gebruiker inlogde contact met Microsoft om de Windows-software te verifiëren. Dit laatste onderdeel is nu verwijderd. De validatiefunctie van WGA zal nog wel periodiek controleren of de Windows-versie legitiem is.

De maatregel van Microsoft is het gevolg van een enorme hoeveelheid kritiek die het bedrijf te verduren kreeg na de lancering van WGA. Het antipiraterijwapen van de softwaregigant bleek Windows-versies ten onrechte als illegaal te bestempelen en irriteerde gebruikers met de veelvuldige pop-upvensters. Het werd zelfs door veel beveiligingsprofessionals als 'spyware' bestempeld.

De zogenaamde 'phone home'-functie, waarbij WGA automatisch contact maakt met Microsoft-servers om informatie over de gebruikte pc te verzenden, werd gezien als spyware omdat niet duidelijk was welke informatie nu precies verstuurd werd.

De nieuwe versie van de WGA-tool bevat tevens een uitgebreide gebruikersovereenkomst, EULA, waarin het doel van de software en details over het programma zijn terug te lezen, zo laat Microsoft weten.

Microsoft heeft op zijn online kennisbank een uitleg geplaatst voor het verwijderen van het huidige notificatie-onderdeel van WGA. De nieuwe WGA-versie zal beschikbaar komen via de Automatische Update-functie van Windows.

Met de aanpassing aan WGA komt ook een einde aan de pilot-fase van het product. Tot nu toe waren het alleen de Engelse, Spaanse, Portugese, Franse, Duitse, Italiaanse en Nederlandse Windows XP-versies die de WGA-tool bevatte. Windows Genuine Advantage zal vanaf nu op alle wereldwijde XP-versies geïnstalleerd worden die gebruik maken van het automatische update-systeem.