Microsoft-CEO Nadella sprak voor het eerst publiekelijk voor een zaal met journalisten sinds zijn benoeming begin februari. De opvolger van Steve Ballmer was tot voor kort baas van Microsofts cloud- en grootzakelijke markt en heeft daar zijn sporen verdiend.

Op het persevent in San Francisco maakte Office-manager Julia White tussendoor bekend dat Office naar de iPad komt. Het gaat in eerste instantie om Word, Excel en Powerpoint. De app komt om 19.00 uur Nederlandse tijd beschikbaar in de Apple App Store.

Voor grootzakelijke bedrijven presenteerde Nadella vervolgens de Microsoft Enterprise Mobility Suite. Hiermee kunnen IT-professionals binnen een bedrijf zowel Windows-, Android- als Apple-apparaten beheren. Beide producten sluiten naadloos aan op Nadella's mobile-first, cloud-first-strategie. De Microsoft-CEO benadrukte nogmaals dat een gebruiker niet gebonden is aan één apparaat, één plek of één programma.

Freemium-model

Office op de iPad werkt op basis van een freemium-model. Dat betekent dat bestanden met de gratis app alleen zijn te openen en delen, terwijl ze met een betaald Office 365-abonnement ook kunnen worden aangemaakt en bewerkt. Huidige 365-abonnees hebben dus direct een volledige versie van Office op hun iPad.

Microsoft heeft in juni 2013 Office 365 naar iPhones en Android-telefoons gebracht. Microsoft Office is daarbij alleen beschikbaar voor abonnees van die dienst. Een stand-alone app is nooit verschenen.

Ballmer deed het niet

Hetzelfde gold voor alle tablets behalve Microsofts eigen Surfaces. Office 365 is één van de steunpilaren van het nieuwe Microsoft, dat bij tablets er altijd voor koos om Office niet beschikbaar te maken op concurrerende platforms.

Al sinds 2011 wordt gespeculeerd over Office op de iPad:
Lees ook: Wie is Satya Nadella en wat gaat hij doen?