Silverlight 1.0 is het resultaat van Microsofts inspanningen om multimedia naar het web te brengen. Silverlight biedt geavanceerde mogelijkheden voor audio- en videostreams op basis van Windows Media-technologie. Daarmee is Silverlight een directe concurrent van Adobe's populaire flash-formaat.

"We brengen eindelijk de plugin uit", verzucht Parimal Desphande product manager van het User Experience Platform en Tools-team van Microsoft. Volgens Desphande zijn er veel verschillen tussen Silverlight en Flash. Zo zou Silverlight high definition-video bieden tegen lagere kosten en werkt de software met Microsofts ontwikkel-tools. Een uitgebreidere opvolger, Silverlight 1.1 zal bovendien meer interactieve mogelijkheden bevatten en ondersteuning voor .Net-development. Silverlight 1.1 is nog slechts in een vroege alfa-versie beschikaar.

Linux

Microsoft neemt tevens deel aan het ombouwproces van Novell om Silverlight beschikbaar te maken voor Linux. De samenwerking vindt plaats in het kader van het zogenaamde Moonlight-project. Moonlight 1.0 is waarschijnlijk binnen zes maanden beschikbaar, zo claimt althans Miguel de Icaza, vicepresident van het ontwikkelaarsplatform van Novell.

"We zullen Moonlight voor alle grote distributies beschikbaar maken en zowel pakketten voor RPM- en DEB-distributies ontwikkelen", aldus De Icaza. "Bovendien maken we een op Mozilla gebaseerde installer voor degenen die niet bekend zijn met het pakkettensysteem van Linux".

Desphande meldt dat een aantal Amerikaanse media reeds tot de klantenkring behoort, waaronder World Wrestling Entertainment, Entertainment Tonight, videosite Break.com en het Home Shopping Network.

Ontwikkelaar

Ontwikkelaars kunnen applicaties voor Silverlight ontwikkelen met behulp van Microsoft Visual Studio en Expression Tools. Woensdag verschijnt ook Expression Encoder 1.0, de opvolger van Expression Media Encoder, waarmee mediabestanden ge├źncodeerd en gepubliceerd kunnen worden door Silverlight.

Tenslotte kondige Microsoft het Silverlight Partner Initiative aan, waarbij meer dan 35 bedrijven hebben toegezegd Silverlight te ondersteunen. Onder de deelnemers bevinden zich onder andere Electric Rain en TwoFour Digital.