Het gaat Microsoft in zijn preview, sinds dinsdagavond te downloaden, vooral om zijn nieuwe Javascript-engine, Chakra, en een nieuw grafisch subsysteem. Belangrijk onderdeel is de ondersteuning van HTML5. Ook heeft Microsoft een aantal testsites geopend.

De preview beschikt nog niet over een gebruiksinterface met bijvoorbeeld een backknop en heeft ook nog geen ingebouwde beveiligingsmaatregelen. IE9 krijgt ook support voor CSS3 en SVG2 en DOM. IE-manager Dean Hachamovitch is er gebrand op om de nieuwe standaard goed laten werken in IE9. Volgens Microsoft ondersteunt de IE9 preview deze W3C standaarden beter dan elke andere browser.

Sneller

Met IE9 moet de Microsoft-browser een snelheidssprong maken. Op dit punt ligt de browser al jaren achter op de concurrentie. Een manier om snelheidswinst te boeken is dat de nieuwe Javascriptengine twee processorkernen tegelijk kan gebruiken.

Volgens een eerste benchmark met Webkit SunSpider JavaScript Benchmark scoort IE9 net iets beter dan Firefox 3.6, maar moet hij Safari 4.0, Chrome 4.0 en 5.0.3, en Opera 10.5 voor zich dulden.

Previewbuilds

Microsoft zal de komende maanden meer previewbuilds van IE9 uitbrengen, alvorens de browser de beta-status bereikt. Het team is van plan elke acht weken met een update te komen en zoekt permanente feedback van ontwikkelaars via Microsoft Connect. Wanneer de eerste betaversie IE9 verschijnt is nog niet duidelijk. De uiteindelijk versie zal mogelijk pas volgend jaar klaar zijn.

Niet voor XP

De IE9-preview werkt overigens niet op Windows XP, maar is bedoeld voor Vista SP2 en later. Dat geldt ook voor latere builds en de definitieve versie van IE9. Volgens Microsoft bouwt IE9 verder op moderne grafische mogelijkheden en beveiligingsmaatregelen van na 2001. Vandaar dat de software niet kan draaien op Windows XP. Daarnaast heeft de browser moderne hardware nodig, zoals een recente GPU.