De dienst, Windows Live Onecare Family Safety, stelt ouders in staat om bepaalde sites te blokkeren waarop ongewenste content staat zoals geweld, alcohol of pornografie.

De software verkeert nog in testfase en is nu in principe alleen nog voor internetters in de Verenigde Staten te downloaden. "We zijn nog steeds in de test- en ontwikkelfase", schrijft Microsoft op een weblog.

Family Safety is al enige tijd door een beperkte groep mensen getest. Het is voor het eerst dat Microsoft de software aan iedereen beschikbaar stelt. Wanneer gebruikers buiten de VS de software kunnen proberen, is niet bekend. Volgens Microsoft zal dit 'zeer binnenkort' gebeuren.

In toekomstige versies van Family Safety zal ook een functie worden ingebouwd om bepaalde Live-diensten te blokkeren zoals bijvoorbeeld de instant messenger. Voor het downloaden van Family Safety is overigens wel een Hotmail- of Live-account vereist.

De Windows Live-diensten maken deel uit van Microsofts poging om zich meer te concentreren op software die wordt gehost op internet in plaats van het mee te leveren met het Windows-besturingssysteem.