Met het in oktober 2008 onthulde Web Sandbox-platform van Microsoft Live Labs kan onder meer code voor mashup sites worden getest zodat de beveiliging beter zou zijn gewaarborgd.

Zandbak

Volgens Microsoft moet de zandbak een oplossing bieden voor problemen rond de veiligheid en kwaliteit van webgadgets, mashup componenten, advertenties en andere online content van derde partijen. Op de Professional Developer Conference 2008 in Los Angeles heeft Redmond de technologische preview aangekondigd. De Web Sandbox bouwt verder op Microsofts ervaring met DHTML, Windows, Windows Live gadgets, en Microsofts BrowserShield-project.

Microsoft is op zoek naar ontwikkelaars die met Web Sandbox willen experimenteren of willen proberen de software te kraken. Sinds de presentatie van de preview heeft het bedrijf al veel reacties ontvangen van de online securitygemeenschap. "Onder meer door samenwerking met klanten en partners willen we dat Web Sandbox een breed draagvlak krijgt, wat ten goede zal komen aan de interoperabiliteit met aanvullende technologie├źn", aldus Microsoft op de Web Sandbox-site.

MS en Apache

Microsoft verspreidt het Web Sandbox-project via een Apache-licentie. Vorig jaar heeft het bedrijf de achterliggende Apache Software Foundation al 100.000 dollar geschonken en sinds dit jaar levert het code voor het Project Stonehenge van het open source consortium.