De Amerikaanse pc- en gadgetjournalist Walt Mossberg heeft van Microsoft een 'upgrade chart' voor Windows 7 gekregen. Dat overzicht toont wanneer een upgrade mogelijk is, of wanneer er een complete herinstallatie (custom install genoemd) nodig is. Daarin zijn de Home Premium-, Professional- en Ultimate-uitvoeringen van Windows 7 opgenomen.

Mossbergs collega Ed Bott van ZDnet heeft een eigen, meer overzichtelijke variant gemaakt die toegespitst is op Vista-gebruikers. Daarbij laat hij voor het gemak ook het onderscheid tussen de 32- en 64-bit uitvoeringen (voor dito x86-processors) achterwege.

Vijf varianten, in twee smaken

Volgens Microsoft zijn Home Premium en Professional de hoofdvarianten van Windows 7. Daarnaast zijn er nóg drie uitvoeringen: de functioneel beperkte Starter Edition voor netbooks, Home Basic voor pc's in ontwikkelingslanden en Enterprise voor bedrijven met een software-abonnement bij Microsoft. Elk van die vijf is verkrijgbaar in een 32- of 64-bit uitvoering.

Europese upgrade kan

Voor Europese gebruikers van Windows Vista is er nu in ieder geval de mogelijkheid van upgrades. Tot voor kort zou Windows 7 in de Europese Unie uitkomen zonder meegeleverde Internet Explorer. Daardoor waren upgrades geheel van de baan. Microsoft is onlangs plots teruggekomen op die beslissing: IE8 komt toch mee met Windows 7. Formeel is er voor de Europese markt van elke Windows-uitvoering nog een zonder meegeleverde Media Player.

Gisteren is er nog ophef ontstaan over de prijsverschillen voor de upgrades tussen de diverse Windows 7-varianten zelf. Microsoft biedt voor zijn nieuwe besturingssysteem de mogelijkheid eenvoudig over te stappen naar een uitvoering met meer functies. Die omvatten encryptietool BitLocker en vpn-alternatief DirectAccess voor de Enterprise en Ultimate Editions. Die 'hogere' edities zijn al aanwezig op de pc en worden dan simpelweg ontsloten door een aangeschafte licentiesleutel.