Microsoft kondigde deze week aan dat het klaar was met de ontwikkeling van Windows XP SP3, de laatste grote update voor het besturingssysteem. Vervolgens liet het bedrijf weten dat het de upgrade vanaf 29 april beschikbaar stelt via Windows Update en haar eigen downloadsite, meldt Computerworld.

Pas volgende maand beschikking over SP3

Traditioneel krijgen TechNet en MSDN-abonnees in een vroeg stadium toegang tot nieuwe software. Zij zullen echter pas 'ergens volgende maand' beschikking krijgen over SP3, schreef Chris Keroack, release manager van de service packs. Een andere medewerker van Microsoft, Nick MacKechnie plaatste een aantal releasedata op zijn blog, waaronder een vrijgave voor TechNet en MSDN op 2 mei.

'Genaaid'

De vertraging schoot een groot aantal abonnees in het verkeerde keelgat. Rick Dee, een gebruiker van de TechNet supportsite schreef: "Dit is echt dezelfde rotzooi als destijds met Vista SP1. Wat zijn jullie aan het proberen? Mensen ontmoedigen om een abonnement te nemen op MSDN enTechNet?" Een zekere Chris Mahoney bracht het nog wat heftiger onder woorden: "Ik ben niet iemand die snel klaagt, maar ik kan simpelweg niet geloven dat Microsoft haar betalende abonnees nogmaals op zo'n manier naait. Hebben ze dan niets geleerd van het SP1 fiasco?"

Beschikbaar zonder tests

In de reacties overheerste ongeloof. Het zijn echter niet alleen abonnees van TechNet en MSDN die achter het net vissen. Ook bedrijven die gebruik maken van de volumelicenties van Windows konden nog niet bij SP3 komen.

Een gebruiker genaamd Jacobyte666 maakt gebruik van dergelijke volumelicenties en kon de beslissing van Microsoft niet waarderen: "Ik kan dit niet geloven. Ik ben van mening dat Microsoft te ver is gegaan, eerst met Vista SP1 en nu met XP SP3. Ik werk bij een grote educatieve instelling en wij zien hier steeds meer mensen van de IT-support afdeling overstappen op Macs. Waarom, dat laat zich raden!"

Alsnog vrijgegeven

Microsoft keerde uiteindelijk na slechts enkele uren schielijk op haar schreden terug en voegde XP SP3 aan de downloadlijst toe op TechNet en MSDN.