Dit heeft de softwareproducent onthuld op de eerste dag van de ontwikkelaarsbijeenkomst PDC (Professional Developers Conference) die deze week plaatsvindt in Las Vegas. Software architect Ray Ozzie van Microsoft kondigt Windows Azure aan in zijn openingstoespraak op PDC. De besloten testversie (community technology preview) loopt nog tot eind dit jaar.

Nog niet op orde

Azure gaat in januari echt live. De cloud van Microsoft is dan een maand gratis te gebruiken. Deze promotieactie is volgens de Britse ict-nieuwssite The Register niet alleen een lokkertje, maar ook noodzaak. Microsoft heeft de provisioning- en betaalsystemen voor Azure nog niet op orde.

Daarnaast is Microsoft nog druk doende met de bouw, zowel nieuws als uitbreiding, van eigen datacenters waar Azure dan in draait. Toptechneut Ozzie vertelt dat datacenters in de Verenigde Staten, Europa en Azië in januari live gaan. De twee laatstgenoemde regio's volgen op Microsofts thuismarkt. In de VS zijn datacenters in Chicago en San Antonio al gereed. Tegenhangers in Dublin, Amsterdam, Hong Kong en Singapore zijn bijna opgeleverd.

Meer 'maten'

Ozzie onthult ook nieuwe functies van Azure. Bijvoorbeeld single sign-on voor het draaien van Windows-servers en SQL Server-databases in Microsofts cloud. Daarnaast biedt Azure vier verschillende 'maten' virtuele servers die verschillen in de beschikbare rekenkracht, i/o-snelheid (input/output) en geheugencapaciteit.

Verder schraagt het bedrijf Azure met een app store. Partnerbedrijven kunnen in dat zogeheten Microsoft Pinpoint hun applicaties aanbieden en verkopen. Pinpoint is ook de basis voor een nieuwe Azure-informatiedienst, codenaam Dallas. Die is nu in besloten bèta en stelt ontwikkelaars en gebruikers in staat aanvullende, eventueel betaalde, datasets te gebruiken. Dit omvat informatie van onder meer persdienst Associated Press, de NASA, National Geographic, Navteq, de Verenigde Naties, Weather Central, Citysearch, en DATA.gov.