Bedrijven die nu Microsoft BPOS (Business Productivity Online Services) gebruiken, moeten over maximaal 16 maanden over op Office 365. De komende 4 maanden kan er nog niemand over, daarna geldt een transititeperiode van maximaal 12 maanden. Voor klanten die BPOS gebruiken in combinatie met Office 2003 betekent dat een migratie van die clientsoftware. De nieuwe Microsoft-cloud vereist namelijk minimaal Office 2007 mét service pack 2 (SP2) of Office 2010.

Migratie

Office 365 is nu net officieel gelanceerd en BPOS is per direct niet meer te verkrijgen. Laatstgenoemde draait in wezen de 2007-versies van Microsofts serverpakketten Exchange en Sharepoint en sluit ook aan op het oudere Office 2003 met de Outlook-versie daarin. Office 365 is gebaseerd op de 2010-versies en sluit alleen aan op Office 2007 SP2 en 2010.

Dit is een gevolg van Microsofts hybride model waarbij het online-services combineert met traditionele software, de oorsprong en kernmarkt van het bedrijf. De leverancier benadrukt dat gebruik van of een overgang (voor BPOS-klanten) naar de nieuwe clouddiensten makkelijk is. De datamigratie van BPOS-klanten wordt door Microsoft verzorgd, meldt het bedrijf aan Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld.com. De leverancier biedt voor die 'zeer makkelijke migratie' wel veel informatie over zijn nieuwe cloud, problemen daarmee en de overgang erheen.

Browsersupport

Uit de bergen supportinformatie blijkt ook dat de nieuwe Microsoft-cloud minstens Internet Explorer 8 vereist, draaiend op Windows XP met service pack 3 of een nieuwere Windows-versie. Voorganger IE7 wordt wel ondersteunt als het draait op Windows Vista met service pack 2. Het huidige IE9 wordt alleen ondersteund op Windows 7 (of Windows Server 2008).

Concurrerende browsers worden ondersteund mits dat Firefox versie 3 of 4, Chrome 6, 7, 8 of 9 zijn. Firefox 4 is nu net afgeschreven wat patches van browsermaker Mozilla betreft. Google's browser Chrome, die automatisch wordt geüpdate, zit sinds gisteren op versie 13. Firefox is dus een beperkte optie en Chrome in wezen niet.

Woud aan opties

Office 365 is beschikbaar in een reeks verschillende vormen, voor verschillende maten bedrijven. Het aanbod loopt uiteen van een kale 'e-mail only' optie tot een volledig pakket dat ook licenties voor Office Professional Plus 2010 omvat. Dat is niet zozeer een aparte samenstelling van het bekende applicatiepakket maar een licentieconstructie die én Office én toegang tot Office Web Apps biedt.

Update:

BPOS-klanten hebben vanaf nu in totaal 16 maanden de tijd voordat ze over moeten naar Office 365. Microsoft hanteert namelijk eerst een aanloopperiode van 4 maanden voordat het begint aan het overhevelen van klanten. Na die beginperiode volgt de termijn van 12 maanden.