Met SideSight is het mogelijk met de vingers een apparaat te besturen door deze aan de buitenkant van een bijvoorbeeld telefoon te bewegen. Het systeem maakt volgens Microsoft aanraakbediening mogelijk in kleine apparaten zonder touchscreens.

Het SideSight-systeem werd deze week gepresenteerd tijdens een conferentie over user interfaces, schrijft Gearlog. SideSight is op dit moment alleen een onderzoeksproject van Microsoft Research. Het softwarebedrijf heeft nog geen concrete plannen om de nieuwe besturing te gaan gebruiken.

Te klein

Voor veel apparaten zoals horloges en mp3-spelers is een touchscreen volgens de onderzoekers 'onpraktisch', omdat er simpelweg niet genoeg schermruimte is. Het gebruik van vingers op schermpjes zorgt er volgens hen voor dat een deel van het scherm niet meer zichtbaar is, zeker in het geval van zeer kleine schermen.

Door hand- en vingerbewegingen te maken rond een apparaat moet het met SideSight mogelijk worden het scherm te besturen. Een snelle beweging richting het apparaat interpreteert het systeem bijvoorbeeld als een klik.

Sensoren

SideSight gebruikt een rij piepkleine optische sensoren. In het prototype gebruikten de onderzoekers een HTC Touch-telefoon. De infrarood- en bewegingssensoren 'kijken' tot een afstand van 10 centimeter rond het apparaat.

Op dit moment werkt de SideSight-bediening alleen nog met één vinger per kant, omdat bij meerdere vingers naast het apparaat het systeem nog niet in staat is de vingers die het apparaat vasthouden te onderscheiden van de vingers die functies uitoefenen.