Woensdag dient een kort geding voor de Haagse rechtbank waarin Microsoft een verbod zal eisen op het gebruik van de merk- en domeinnaam MSNLock door het Hoofddorpse bedrijf Unicaresoft.

De applicatie moet overmatig chatgebruik van verschillende chatprogramma's tegengaan. De bedenkster, Carola Eppink, vond MSNLock 'dé passende naam als aanduiding voor een product dat een grootschalig maatschappelijk probleem oplost'.

Msn = chatten?

Haar advocaat is het daar uiteraard mee eens en stelt dat 'msn'en tegenwoordig een algemeen begrip is, een synoniem voor chatten.' En zo staat het ook in de Van Dale: "msn'en: chatten via een messenger".

Bovendien zijn er talloze andere voorbeelden van domeinnamen met MSN in combinatie met andere woorden die door Redmond met rust worden gelaten, zo zal de advocaat van Unicaresoft woensdag betogen.

Volgens bedenkster Eppink gaat de zaak dan ook niet over de merk- of domeinnaam, maar wil Microsoft haar anti-chatproduct van de markt weren.

Toch nieuwe naam

Toch lijkt Unicaresoft niet helemaal te vertrouwen op de uitkomst van het geding.

Onder dreiging van een rechtszaak heeft het bedrijf de productnaam MSNLock al laten varen ten faveure van de naam Benzoy.

Microsoft wil niet inhoudelijk ingaan op de komende rechtszaak, maar een woordvoerder benadrukt wel dat 'het puur en alleen een merkenrechtkwestie is'.

Eeuwigdurend merkenrechtoffensief

Redmond gaat periodiek over tot een merkenrechtoffensief om haar bekende merken als MSN, Windows en Microsoft zelf te beschermen tegen domeinkapers en tikfoutprofiteurs.

Microsoft wordt vertegenwoordigd door het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, dat vorig jaar ook Msngeluiden.com voor hun cliënt uit de lucht haalde.