Microsoft verzet zich tegen een openbaar dataverzoek voor gegevens op een server in Ierland, zo meldt de Washington Post. Voor een drugszaak heeft een Amerikaanse rechter Microsoft bevolen de Ierse gegevens te overhandigen, maar het bedrijf gaat daartegen in beroep.

Volgens Microsoft dient de Amerikaanse overheid zich aan internationale afspraken te houden. De zaak zou ertoe kunnen leiden dat het graaien in clouds buiten de VS ongrondwettig wordt verklaard en dat heeft gevolgen voor de Patriot Act.

Jurisdictie VS beperkt

Door de Patriot Act zijn Europeanen er steeds huiveriger voor om data in de cloud van een Amerikaans bedrijf te parkeren. Vroeger gebeurde dit soort overhandigingen in het geniep, omdat bedrijven er ook niks over bekend mogen maken onder dezelfde verordening. Gevechten daartegen worden in eerste instantie niet in de openbaarheid afgehandeld.

De zaak om de gegevens op de Ierse server speelde al voor de onthullingen van Edward Snowden die er onder meer voor zorgden dat bedrijven publiekelijk zijn gaan protesteren tegen dataverzoeken. Met deze rechtszaak kan de jurisdictie van de VS worden beperkt als het graaien in de Europese cloud ongrondwettig wordt verklaard.