Het federale beroepshof in Columbia heeft de benoeming opgeschort van de rechtenprofessor Lawrence Lessig tot speciale onderzoeker in het proces van de Amerikaanse regering tegen Microsoft.

Lessig werd vorig jaar benoemd door de rechter in deze zaak. Hij zou op 31 mei verslag uitbrengen aan de rechter. Lessig moest nagaan of Microsoft afspraken met de overheid uit 1995 heeft geschonden door de fabrikanten van computers te 'dwingen' Windows 95 te installeren inclusief een versie van de Internet Explorer. Die afspraken werden drie jaar geleden gemaakt om de greep van Microsoft op de softwaremarkt te verkleinen.

Microsoft vocht de benoeming van Lessig aan op juridische gronden: een speciale onderzoeker is voor deze zaak onnodig en de rechter zou zijn boekje te buiten zijn gegaan met de aanstelling van Lessig, aldus de advocaten van het concern. Ook beschuldigde Microsoft de professor van vooringenomenheid. Het bedrijf wees daarbij op enkele e-mails die Lessig had gestuurd aan medewerkers van Netscape, waarin hij klaagde over Microsoft.

Microsoft levert intussen voorlopig een besturingssysteem zonder browser, maar blijft het vonnis van de federale rechtbank van vorig jaar aanvechten. De verwijdering van Lessig is een onderdeel van dat beroep. Microsoft en de Amerikaanse overheid krijgen tot 7 april om hun standpunt over de benoeming van Lessig onder woorden te brengen. De volgende zitting van het beroepscollege staat op de rol voor 21 april.

Helemaal zonnig is de toekomst van Microsoft nog niet: elf staten hebben deze week documenten opgeëist van het bedrijf, inclusief plannen voor de verkoop en distributie van Windows 98, de opvolger van Windows 95. Ook hier kijken de aanklagers naar de wijze waarop Microsoft zijn browser 'opdringt' aan afnemers en computergebruikers. De staten vrezen voor een monopolie van het bedrijf op het Internet. Bij hun onderzoek werken de elf staten nauw samen met het ministerie van justitie in Washington.Wie wil weten hoe Microsoft tegen de zaak aankijkt kan terecht op de homepage van Microsoft Nederland.