De vrijgegeven technologieën, de Go Live-versies Windows Communication Foundation en workflow engine Windows Workflow Foundation, zijn onderdeel van van het WinFX-raamwerk van Microsoft.

Windows Workflow Foundation (WWF) is volgens Microsoft een platform waarmee software kan worden ontwikkeld om bedrijfsprocessen te ontwerpen.

Windows Communication Foundation (WCF) is Microsofts webservicestechnologie en moet ervoor zorgen dat de softwaremaker een belangrijke speler wordt in deze markt.

"WCF vermindert de hoeveelheid code die ontwikkelaars moeten schrijven aanzienlijk bij de ontwikkeling van service georiënteerde applicaties", aldus Ari Bixhorn, die binnen Microsoft verantwoordelijk is voor de webservicesstrategie.

Hoewel de twee technologieën nog niet volmaakt zijn, kunnen deze al wel worden gebruikt in productieomgevingen. Volgens Bixhorn wilden bedrijven al kunnen testen met Go Live en heeft Microsoft daarom besloten de twee technologieën aan te bieden.

De benodigde licenties om de technologieën te kunnen gebruiken, worden verpakt in een preview van WinFX die later deze maand beschikbaar komt voor MSDN-abonnees.