Yahoo.com wordt sinds deze week deels gevuld vanuit Microsoft. Zonder aanpassingen aan de interface is een deel van de resultaten, ook van de gesponsorde links, afkomstig van de Bing-crawler en Microsofts advertentieplatform adCenter.

Yahoo spreekt van een testfase, voordat het zoekmachinewerk volledig wordt uitbesteed aan Microsoft. De samenwerking op zoekmachinegebied is het gevolg van een overeenkomst die Microsoft en Yahoo in juli 2009 sloten.

88 procent naar Yahoo

Afgesproken is dat Yahoo Microsofts zoektechnologie gebruikt, en dat Yahoo 88 procent van zijn eigen advertentie-inkomsten houdt. Microsoft adCenter, de tegenhanger van Google AdWords, wordt het advertentieplatform van waaruit gesponsorde links op Bing en Yahoo verschijnen.

Plan is om in augustus/september om álle Yahoo-zoekopdrachten, op mobiel en op desktop, in Canada en de VS uit te laten voeren door Microsoft. De gesponsorde links worden naar verwachting vanaf oktober geheel geserveerd door Microsoft.

Powered by Bing

Op dit moment zien eindgebruikers nog geen verschillen met de 'oude' Yahoo, maar als de transitie compleet is, dan verschijnt er onder elke pagina een 'Powered by Bing'-logo.

Voor adverteerders betekent de overgang dat zij hun reclamecampagnes moeten verplaatsen van Yahoo naar Microsoft adCenter. Voor webmasters wordt het belangrijker hoe de Bing-crawler een site registreert, schrijft Microsoft in een blogpost.

Inhaalrace Bing

Gezamenlijk willen Yahoo en Microsoft de dominantie van Google aanvechten, dat in de VS maar vooral daarbuiten, vrijwel een monopolie op zoekgebied heeft.

Uit recente cijfers van marktonderzoekers blijkt dat Bing in de VS bezig is met een inhaalslag. De marktcijfers geven wel deels een vertekend beeld, omdat Yahoo en Bing sinds kort trucs gebruiken die het aantal zoekopdrachten opkrikken.

Financieel draait Yahoo momenteel minder goed dan verwacht. Dinsdag rapporteerde Yahoo in de eigen kwartaalcijfers dat inkomsten uit zoekmachine-advertenties 8 procent lager liggen dan een jaar geleden. Analisten hielden rekening met een daling van 5 procent.