Microsoft Word, Excel, PowerPoint en OneNote staan bovenaan de hitlijst gratis downloads voor de iPad. De freemium-apps voor Office die Microsoft gisteravond introduceerde op Apple's tablet bezetten de top 3, met vlak daarachter het al langer verkrijgbare OneNote, het notitieprogramma uit de Office-familie. OneNote kreeg gisteren zijn update (2.2) naar het uiterlijk van iOS 7.

iPhone-downloads liften mee

De aandacht voor Office op de iPad heeft ook gevolgen voor de downloads van Office Mobile op de iPhone. Volgens App Annie, een bedrijf dat de markt voor apps analyseert, maakt Office Mobile in de VS een sprong van plek 569 naar 9. Apple's eigen hitlijst voor gratis apps plaatst Office Mobile in Nederland momenteel op de tweede plek.

Het donderdagavond gepresenteerde freemium-model van Office op de iPad krijgt direct veel kritiek onder gebruikers. Het lezen en delen van Office-documenten was al langer mogelijk op de iPad via apps van derden. Het aanmaken en bewerken van Word, Excel en PowerPoint-documenten via Microsofts nieuwe iPad-apps vergt een Office 365-abonnement van ten minste 10 euro per maand of 99 euro per jaar.

Microsofts hoofd zakelijke communicatie Frank Shaw is in ieder geval content: