Het door Microsoft gedoneerde cloudabonnement op Office 365 is voor een jaar geldig. Na het verlopen van die periode is er niet ineens sprake van een betalingsvereiste. "Na een jaar wordt ge-herevalueerd of de organisatie nog aan de voorwaarden voldoet", legt een woordvoerster van Microsoft Nederland uit aan Webwereld. Dat betreft dan de status van officieel erkende nonprofit.

Aanmelden en per jaar verlenging

In aanmerking komen ANBI's en SBBI's, vertelt zij. Dit zijn verschillende vormen van nonprofits. Zij kunnen zich bij Microsoft aanmelden voor een proefabonnement op Office 365, waarbij de 'proef' dan gratis is en per jaar verlengd wordt. "Wij geloven dat technologie dingen beter kan maken. Goede doelen moeten zich bezig houden met zieke kinderen helpen", geeft de woordvoerster als voorbeeld.

Zij geeft aan dat er wel een bovengrens geldt: van 250 gebruikers. Dat maximum geldt dan per organisatie, per land. Microsoft voert deze clouddonatie door in alle landen waarin het actief is. Op donderdag 12 september heeft Microsoft besloten de gebruikersgrens (van 250 seats) te schrappen. "Er is nu geen maximum", aldus de woordvoerster.

Wereldwijd is er al een stille pilot gehouden, waarbij 4000 nonprofits hebben meegedaan waaronder 12 Nederlandse. Het is nog niet bekend hoeveel daarvan na de pilot het cloudaanbod ook echt in gebruik nemen. Eerder heeft al wel War Child gekozen voor Office 365. Die organisatie gebruikt de Microsoft-cloud nu in elf landen.

Meer functies in betaalde E3-variant

Officieel geregistreerde nonprofits krijgen hiermee de Enterprise E1-uitvoering van Office 365 kado. Die variant omvat de Office-webapps, bij Microsoft gehoste e-mail, webconferencing en instant messaging, en online-bestandsdeling. Daarnaast is voorzien in 24/7 telefonische support voor alle issues die een gebruiker kan hebben, en integratie met Microsofts beheeromgeving Active Directory.

Aanvullende functies zijn opgenomen in de Enterprise E3-uitvoering van Office 365. Die variant is voor nonprofits verkrijgbaar tegen gereduceerd tarief à 4,30 euro per gebruiker per maand. Daarvoor biedt Microsoft ook een gratis proefabonnement voor 30 dagen. E3 omvat het recht om de Office-software op desktops te gebruiken, naast nog andere functies.

Update:

Microsoft heeft de bovengrens van 250 gebruikers per nonprofit per land geschrapt. Deze bijstelling van de donatie laat Microsoft Nederland in een nagekomen bericht (op 12 september) weten aan Webwereld.