Slechts enkele uren nadat de raad van bestuur van Yahoo het overnamebod van 44,6 miljard dollar (31 dollar per aandeel) had afgewezen, zette ook Redmond de hakken in het zand met een verklaring dat het bedrijf het huidige bod doorzet.

'Noodzakelijke stappen'

"Het is spijtig dat Yahoo ons complete en eerlijke aanbod om onze bedrijven te combineren niet heeft omarmd. Op basis van gesprekken met belanghebbenden in beide concerns zijn we overtuigd dat het doorzetten en verwezenlijken van deze transactie in het belang is van alle partijen", aldus Microsoft.

Redmond eindigt met: "Zoals we eerder hebben gezegd, behoudt Microsoft zich het recht voor om alle noodzakelijke stappen te ondernemen om te verzekeren dat de aandeelhouders van Yahoo de mogelijkheid krijgen om de waarde te realiseren die inherent is aan ons voorstel."

Proxy gevecht

De publieke verklaring is spierballentaal in een eufemistische jasje. Dat kan betekenen dat Microsoft koste wat kost Yahoo met dit bod wil inlijven, desnoods door een aandeelhouderscoup binnen Yahoo te bewerkstelligen, zo meldt de LA Times.

In een zogenaamd proxy overnamegevecht kan Microsoft, zelf aandeelhouder, andere (groot)aandeelhouders er direct van trachten te overtuigen dat de raad van bestuur moet worden vervangen en zelf nieuwe kandidaten nomineren.

Bluf

Aan de andere kant: gespierde taal is niet ongebruikelijk bij een vijandig overnamebod.

Onderhandelingen begin je niet door meteen toe te geven. Beide verklaringen zijn een duidelijk beginpunt, maar dat houdt niet in dat de bedrijven niet nader tot elkaar zouden kunnen komen, zo weten de analisten die de krant aanhaalt.

Volgens hen is Microsoft uiteindelijk wel bereid om 35 dollar per aandeel te betalen. En Yahoo zou wel gek zijn omdat niet te accepteren, zeker nu de eerste aandeelhouders reeds dreigen met een rechtsgang, zo meldt de LA Times.

Een andere analist, Clayton Moran, meent: "Onze indruk is dat Microsoft en Yahoo niet veel alternatieven hebben. We vermoeden dat ze een beetje om elkaar zullen dansen en dan tot overeenstemming komen."