Dat meldt CNet. Passport fungeert letterlijk als het 'paspoort' dat internetters moeten hebben om gebruik te kunnen maken van de webdiensten van Microsoft, waaronder Hotmail. In de nieuwste beta moet volgens CNet een Passport aangemaakt worden om de in Windows XP ingebouwde instant messaging of telefoniediensten te kunnen gebruiken. De betaversie is een van de laatste voor Microsoft met een langverwachte preview-versie komt.

Het via Windows XP stimuleren van Passport-accounts stuit op weerstand. Microsoft zou opnieuw zijn dominantie in de markt voor besturingssystemen gebruiken om de positie in andere markten te versterken, zoals eerder met de koppeling van Explorer aan Windows. Dit keer wordt Windows XP gebruikt om een sterkere positie op de markt voor internetdiensten te verkrijgen, zo luidt de kritiek.

Een dergelijk geluid is onder meer te horen van John Buckley, vice-president bij AOL Time Warner, de grote concurrent van MSN op portalgebied. Volgens Buckley beperken initiatieven rond Passport, Hailstorm en .Net de keuzevrijheid van de consument. Hij voorziet nieuwe problemen met antitrustwetgeving als Microsoft op de ingeslagen weg doorgaat.

Microsoft ontkent dat gebruikers gedwongen worden Passport te gebruiken, zij zouden een keuze hebben. Als bewijs dat het softwareconcern Passport niet hinderlijk opdringt, voert Microsoft verder aan dat tijdens de installatieprocedure geen Passport-account meer wordt aangeboden. Dat was in eerdere betaversies wel het geval.

De handelsgroep ProComp, waar Microsoft-rivalen als AOL, Oracle en Sun bij zijn aangesloten, heeft inmiddels een rapport uitgebracht waarin het concern ervan beschuldigd via Passport een 'identiteitsmonopolie' te willen opbouwen. Volgens ProComp is Windows XP ontworpen om het gebruik van de webdiensten van Microsoft af te dwingen.